Hannelore, het meisje uit de sekte

Hoe is het leven van een kind onder een pathogene ouder? Hierover is nog weinig bekend. Mogelijk zijn overeenkomsten met het opgroeien in een sekte: een voor kinderen dominante leider die weet te manipuleren en bedreigen, kan zeer overtuigend zijn. Het kind en vriendinnen van de moeder kunnen hier soms jarenlang in meegaan.

Een video documentaire is gemaakt naar aanleiding van de publicatie van het boek “Hannelore, het meisje uit de sekte”, geschreven door de Hengelose auteur Frank Krake.

Hierin vertelt Hannelore in een openhartig gesprek over haar gevangenschap. Over hoe ze nu aankijkt tegen die periode, hoe ze werd ontvoerd naar het buitenland en over hoe een Twentse agent haar tegen haar wil uit de sekte haalde. Ook over haar strijd om daarna weer te functioneren in een wereld waar ze van vervreemd was.

“Je doet dingen waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen. Dat doet hersenspoelen met je. Je had geen eigen ik meer.”

Buiten het klooster nemen de geruchten toe dat het niet pluis is. Dat gevoel bekruipt ook een journalist wanneer hij een radioreportage maakt. Er komen meer alarmerende signalen van jonge vaders die geen contact meer krijgen. Ook een oom trekt aan de bel en er volgen protesten op straat.

Klachten leiden tot een bezoek van de kinderbescherming. De politie komt erbij maar tot ingrijpen komt het niet. Het leidt tot een vlucht van de sekte naar het buitenland.

Aanvankelijk na terugkomst uit Cyprus, was Hannelore helemaal niet blij: “het was een erg ontevreden meisje, die bij ons achterin de auto zat”, zegt de agent die haar van het vliegveld ophaalde. Direct had hij in de gaten: “dit is voor haar verschrikkelijk, ze wordt uit een wereld geplukt die haar eigen is en ze komt in een wereld terecht die zij helemaal niet kent”.

De agent, de rechercheur die de zaak op spoor bracht, de vrouw die haar hielp om weer ‘normaal’ te gaan doen en de man die als één van de weinigen de sekte-leider uitgebreid interviewde komen aan het woord in deze verbijsterende documentaire met veel historisch beeld.

Een politie team kan het soms moeilijk hebben met het beoordelen van een situatie omdat het kind aanvankelijk zegt tevreden te zijn met het leven onder de dominante leider. Het optreden van de Twentse politie in deze zaak is een geslaagd voorbeeld voor de NL politie dat aantoont: doorzetten levert het goede resultaat.

Bovenal vertel Hannelore haar verhaal om te waarschuwen, om begrip te vragen en om te laten zien dat je ook na zoveel ellende weer op kunt krabbelen en het geluk weer kunt hervinden.

Vanmiddag werden Hannelore en auteur Frank Krake geïnterviewd door journaliste Judith Regendorp:

De televisie documentaire wordt op vrijdag 7 februari 2020 uitgezonden door rtvDrenthe vanaf 18:30 en bovendien op zondag 9 februari. Het boek is woensdag verschenen bij uitgeverij Achtbaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: