Film recensie: The Land Girls

Terwijl de Britse mannen tegen de Duitsers vochten, droegen meisjes hun steentje bij aan de overwinning door zich aan te melden voor de Women’s Land Army. Op het platteland namen 80.000 vrijwilligsters de opengevallen plekken van de soldaten in. Zij staken de handen uit de mouwen als boerinnen ten behoeve van de voedselvoorziening. De film uit 1998 vertelt het verhaal van deze meisjes.

Elk hebben zij een andere kom-af en allemaal hebben ze ook andere motieven. Prue was eerder kapster, Stella werkte op een kantoor en Ag studeerde rechten in Cambridge. De drie zijn van harte welkom op de boerderij van het echtpaar Lawrence. De 21-jarige zoon voelt zich de koning te rijk tussen de meisjes. Ondanks de ernst van de oorlog beleven de jongeren de tijd van hun leven met onderlinge vriendschapsbanden en liefdesperikelen.

Prue zet haar zinnen op Joe, en reeds op 19 minuten na het begin van de film zien we dit stel aan het vrijen in een hooiberg. Zeven minuten later komt de verloofde van Joe in beeld, Janet. Stella staat op de uitkijk voor een brief van haar verloofde, de marinier Philip. Ze wil verlof om hem te ontmoeten in Southampton waar hij is gelegerd maar krijgt dit niet vanwege drukte op de boerderij.

Een inspecteur van het ministerie verzoekt het in gebruik nemen van het Oostelijke Weiland ten behoeve van akkerbouw. De boer weigert en stuurt zijn zoon Joe naar een verder gelegen ongunstiger stuk land om te bewerken. Stella brengt een lunch en ziet de jongen ploeteren. Op 34 minuten realiseert Stella zich dat zij kan ploegen met een tractor.

Op 39 minuten is een dansavond met officieren van de luchtmacht. De hooghartige Ag wijst een aantal mannen af die haar ten dans vragen. Prue laat zien hoe je een man kunt uitkiezen door ‘aftikken’, op die manier komt ze aan Barry. Wanneer Ag in zich zelve gaat dansen, wordt ze aangesproken door Desmond. Het valt op dat Prue en Ag hun latere huwelijkspartners willekeurig tegen het lijf liepen.

Joe zien we zoenend met een vrouw in een donkere gang. Daar wordt hij in het gezicht geslagen door haar verloofde die eerder door Joe bij het dansen was afgetikt. Stella vangt de teleurgestelde Joe op. Zij bekent liever met hem te hebben gedanst. De man reageert stuurs waarop Stella hem verwijt zich in de nesten te hebben gewerkt. Een liefde komt die avond niet tussen hen tot stand.

Dat weerhoud haar niet op 48 minuten van meedansen en zingen op een landweg samen met Prue en Ag. Dit is het moment waarop zij het initiatief neemt voor het omploegen van het Oostelijke Weiland, wat Joe niet aandurfde.

De boer stemt met het initiatief in. De boerin ervaart gezondheidsklachten, waarop Stella het huishouden van haar overneemt. De boer geeft Stella verlof voor het bezoeken van haar verloofde. Nu de positie van Stella op de boerderij is gewijzigd en zij keurig blauwe kleding aanheeft, bezorgt Joe haar een woeste motorfiets rit. Zij wordt door hem getart omdat ze geen verlovingsring heeft.

Het verblijf van Stella en Philip in een hotel is teleurstellend: Ze bekent dat zij wanhopig was hem te zien, maar hij toont zich weinig romantisch. Stella wendt voor dat zij ongesteld is, toch volgt van de man geen toenadering.

Agatha is op haar 26e nog maagd, wil oefenen met seks en vraagt Joe op direct wijze om ‘een beurt’. Op 63 minuten zien we een nagesprek van de vrijpartij: Losbol Joe maakt levensplannen met haar voor later. De vrijpartij doet Joe goed, want zijn wraakgevoelens naar Stella zijn verdwenen: hij haalt haar van het station met de auto.

In de periode van kerst en Nieuwjaar trouwt Prue met Barry maar in de film drie minuten later komt een schotse soldaat melden: Barry is op zee gesneuveld.

Op 79 minuten zien we twee vrouwen Prue troosten. Deze scene is geïnspireerd op de video-clip van I ‘ll stand by you van de Pretenders. Op 80 minuten bekent Stella liefde: ‘Ik hou van je’. Maar Joe zegt: ‘Niet doen’. Zijn gedachten zijn bij een op handen medische keuring, die een carrière als piloot in de weg staat. De afkeuring brengt hem ernstig van zijn stuk. In zijn woede komt uit dat hij nooit echt dol is geweest op zijn verloofde Janet.

Wanneer een Duits vliegtuig neerstort maakt Joe zich zorgen om Stella. Zij rennen naar elkaar, het leidt tot de start van een liefde. Boer en boerin brengen haar stevige laarzen: zij stemmen in met de relatie.

Dit wilden zij al zo lang
Ontluikende liefde tussen Stella en Joe

Maar dan – op 92 minuten – volgt een onheils-tijding: Philips is gewond geraakt: benen geamputeerd. Stella zoekt hem op en belooft Jim dat zij dinsdag terug komt.  Na diplomatie van Philip: ‘ik  begrijp wel als je me niet meer wilt’ samen met een bezopen schoonmoeder en de hoop dat Philip met prothesen weer zal kunnen lopen valt voor Stella het doek: aan een misplaatste opwelling van conservatieve deugdzaamheid houdt zij te lang vast: ze besluit tot blijven bij de gehandicapte. Joe gaat een week lang elke dag naar het station. Daar wacht hij op haar, vergeefs.

Vanwege de oorlog koos deze Joe na het gymnasium voor het helpen van zijn ouders op het land. In zijn jeugd is hij niet bestand tegen bekoringen van eenvoudige meisjes maar zijn liefde voor Stella is oprecht en gebleven. Denk eens in welk een intens en blijvend geluk zij bij elkaar hadden kunnen vinden.

Op 100 minuten na de oorlog is een reünie. Joe heeft twee kinderen met Janet. Stella runt een reisbureau en gaat scheiden van Philip nadat hij vreemd ging. Joe zegt: ‘ik ben er nog, ik wacht op je’. Stella veinst dat het haar en Philip goed gaat, vertelt niets van haar voorgenomen scheiding. Wat een ontmoeten in de bloesem van hun leven had kunnen zijn, loopt uit op een vruchteloos mis-communiceren. Zwijgend loopt ze weg, wat rest is slechts vertier met vriendinnen.

Een deprimerend gevoel van gemiste kans bekruipt: een passie niet tot stand gekomen. ‘Sommige dingen blijven bij je in het hart’, verontschuldigt schrijfster Angela Huth. Maar zo’n blooper met levenslange consequenties gaat aan de kijker niet onbesproken voorbij.

Quotes
Laat nooit iets los wat je hebben wil.
Houd het goed vast.
Verlies het niet uit het oog.

Prudence Hamilton

Na haar rol als Stella is Catherine McCormac lieveling geworden van conservatief toneel-publiek, een mager succes.

Een gedachte over “Film recensie: The Land Girls

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: