De dure zeepkist van Jan van Zanen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) had de verwachting dat het demissionaire kabinet meer jeugdzorg-geld zou bieden voor de lange termijn. Het kabinet gaf te kennen daarover slechts te willen praten nadat de Tweede kamer in nieuwe samenstelling zou zijn beëdigd. Daarop heeft de VNG op eigen houtje besloten om op 12 maart een arbitrage commissie in het leven te roepen. Zij vergaten dat twee partijen nodig zijn die zich aan arbitrage committeren.

Het geheim houden van hun eindrapport doet niet denken aan nieuwe bestuurlijke verhoudingen waarom de Tweede kamer vraagt. De claim van de commissie reikt ver over de regeerperiode van het demissionaire kabinet heen en grijpt diep in de portemonnee van de belastingbetaler.

De Tweede kamer is het afgelopen jaar meer bewust geworden van de eigen rol en verantwoordelijkheid die zij als wetgever heeft. Vorderingen zijn gemaakt met de kinderopvangtoeslag. Bovendien heeft een ruime meerderheid voor ánder familierecht gestemd: gezag voor vaders die erkennen. Bouwen van woningen zal ruimte geven aan mensen in de vruchtbare leeftijd en arbeidscontracten gaan meer lonend worden. Daardoor zullen aanzienlijk meer ouderparen zelf in staat zijn voor hun kinderen te zorgen. Langs deze lijnen kan de Tweede kamer verder: verbeteren van gezonde levensvoorwaarden voor mensen die kinderen grootbrengen.

Het zou niet logisch zijn als de politiek akkoord zou gaan met de regressie die het VNG nu wenst: een richting die aansluit op het alsmaar meer toenemen van de groep kinderen met complexe problemen. Wel is waar is op het moment Mariëtte Hamer formateur en niet toevallig kwam de SER vorige week met een voorstel om de belangen van de jeugdzorgbranche voorop te stellen. Maar ook binnen de burgemeesterskringen van haar partij – Hamer was als landelijk pvda bestuurslid verantwoordelijk voor de opkomst van het proletarisch feminisme – is méér steun gebleken voor het reserveren van honderden miljoenen voor arme stadswijken.

De uit de hand gelopen jeugdzorgclaim is niet de eerste misser bij de formatiepogingen voor een nieuw kabinet. Het kán langer gaan duren, maar op een kabinet voor oude bevoogding uit diepe zakken zitten weinigen te wachten.


Auteur Bert Kerkhof schrijft vaker over educatie, jeugdzorg en rechtsstaat

Stick to the facts × lichtgeel × colofon

Waardeer dit blog

Deze column las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Een gedachte over “De dure zeepkist van Jan van Zanen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: