Bevrijding van conservatieve justitie

In het verleden was voor vrouwen slechts een ondergeschikte rol in een huishouden met kinderen weggelegd. Onderwijs en betaald werk was uit den boze onder de Taliban. Ivanka Trump, adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, moedigde vandaag belanghebbenden aan tot het bevorderen van betaald werk voor de vrouw. Daarbij richt zij zich tot het Wereldwijde Vrouwen Forum (Global Women Forum) dat vandaag start in het emiraat van Dubai.

Laatst bewerkt: zondag 16 februari 2020.

Zij benadrukt de omvang van de impact van vrouwen op de wereldeconomie. Een evenwichtiger personeelsbestand heeft het potentieel om $600 miljard toe te voegen in 2025 aan het wereldwijde jaarlijkse bruto product.

Voor de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de rest van het Midden-Oosten en Noord-Afrika (de MENA-regio) wordt het potentieel op $20 miljard geschat in 2025. “Dit is veel meer dan economische bloei … Dit is de toekomst die we samen moeten bereiken”, zegt ze.

Te veel vrouwen worden nog steeds geconfronteerd met obstakels om te gaan werken, een eigen bedrijf te starten, en een eigen toekomst in kaart te brengen. “In het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben vrouwen gemiddeld slechts de helft van de wettelijke rechten die mannen hebben”.

“Ik wil de Emirati-leiders prijzen voor het wegnemen van de belemmeringen voor vrouwen om toe te treden tot de beroepsbevolking en het ontwikkelen van een strategie die werkende vrouwen erkent als essentieel voor duurzame groei,” zegt mevrouw Trump.

De Emiraten en zijn focus op gendergelijkheid zijn een voorbeeld voor de rest van de regio:  “Vorig jaar was meer dan 70 procent van de universitair afgestudeerden (in de VAE) vrouw. Het is ongelofelijk. Toch is slechts 10 procent van het nationale inkomen van de VAE afkomstig van vrouwen en we weten dat dit de komende jaren alleen maar zal groeien en bloeien.

In haar toespraak verwelkomde mevrouw Trump de vooruitgang die het Midden-Oosten heeft geboekt met betrekking tot de rechten van vrouwen. Er is nog veel te doen en de economische beloning voor het overwinnen van resterende obstakels is enorm.

Mevrouw Trump is trots in Dubai omringd te zijn door zoveel succesvolle vrouwelijke ondernemers: “Ieder van jullie heeft enorme uitdagingen overwonnen en pioniert een betere toekomst”. Ze sprak vandaag niet over de grotere aanwezigheid van vader in het opvoeden, en de betekenis die dit heeft voor het floreren van het gezin, een bloeiende gemeenschap en een sterkere natie.

Wel benadrukt zij:  “Saoedi-Arabië heeft de wetten gewijzigd. Nu is respect voor bewegingsvrijheid van vrouwen en de toegang tot krediet- en financiële diensten. Bahrein heeft wetgeving ingevoerd tegen discriminatie op de werkplek en Jordanië heeft wettelijke beperkingen opgeheven waardoor vrouwen minder ’s nachts konden werken. We moeten allemaal deze prestaties en verbeteringen toejuichen.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is woman-gather-at-the-global-womens-forum-dubai-2020-to-celebrate-and-further-encourage-women-in-the-workforce.jpg

Over de uitdaging waar de vrouw in haar eigen land Amerika enkele decennia geleden voor stond: “In de VS hebben we gezien hoeveel vooruitgang er binnen één leven kan worden geboekt. Destijds kon de vrouw geen lening afsluiten of een creditcard op eigen naam zonder de toestemming van een man”.

In het Nederland van nu herkennen wij de situatie waarin Amerikaanse vrouw in de 80s van de vorige eeuw verkeerde: zij moet zoeken naar een baan in het vrouwelijke gedeelte van de vacatures en slechts 28 procent van de managers is vrouw.

Ivanka: “Nu zijn vrouwen leiders geworden in alle aspecten van het Amerikaanse leven. Vrouwen stellen meer dan 70 procent van de nieuwe banen veilig. 40 procent van de primaire kostwinners van Amerika zijn vrouwen.”

Tijdens de openingssessie werd algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva geïnterviewd door CNN economist John Defterios: “We zijn de VAE dank verschuldigd” voor zijn prestaties in het versterken”. Grote brokken van de wereld kennen de boodschap nog niet: “het tij keert voor het Midden-Oosten”.

Over de impact van grotere gelijkheid van man en vrouw zegt de IMF-directeur: “Als we morgen wakker worden in een wereld met 100 procent gendergelijkheid, zou volgens de meest recente gegevens de rijkdom van de wereld $172 biljoen groter zijn. Een veel rijkere wereld. Als we het Midden-Oosten op het niveau van meer geavanceerde economieën brengen, zou de productie de komende jaren $1 biljoen hoger zijn.“

Zij sprak nog niet eens over zonen die door verbeterd contact met vader bijdragen aan nog meer groei en welzijn:  “dochters kunnen de eersten zijn die de middelbare school kunnen behalen en jonge vrouwen die een bedrijf kunnen starten en banen kunnen creëren. ”

De ontwikkelingen in de sociale cultuur van het Midden-Oosten gaan dus bijzonder snel. Ons land kán beter, maar cijfers van de Verenigde Arabische Emiraten wat betreft gelijkheid van man en vrouw porren de Nederlandse rechtbanken op een gevoelige plek.

Op de bijeenkomst vandaag in Dubai was aanwezig Sheikh Mohammed bin Rashid, vice-president van Dubai. Kroonprins van Dubai Sheikh Hamdan bin Mohammed volgt de tweedaagse conferentie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: