Mogelijke start van wedloop op wederopbouw Oekraïne

De EU gaat Oekraïne komende winter bijstaan met voedsel en warmte. Dat werd 17 november 2022 bekend. Het kan de start zijn van een wedloop op wederopbouw. Voor een federatie is geen beter middel om de bevolking van een land te binden, dan het leveren van garantie op welzijn en welvaart in onzekere tijden.

Of het de EU gaat lukken om de harten terug te winnen ook van de geplaagde bevolking in het oostelijk deel van Oekraïne, dat is de vraag. De Russische federatie heeft eerder laten zien dat zij na 2014 daadwerkelijk hebben geïnvesteerd om de economie in De Krim op het peil te brengen van West-Oekraïne. Daarmee hebben zij het vertrouwen van de Russisch gezinde meerderheid op De Krim behouden en mogelijk hebben zij ook twijfelaars op het schiereiland over de streep kunnen trekken.

Competitie kan alleen bestaan als wederopbouw komt van meerdere kanten. De schades in Oekraïne zijn zó omvangrijk, dat inspanningen van álle strijdende partijen nodig zijn. Het is nog maar de vraag of daarbij één-worden van Oekraïne weer mogelijk wordt.

Een artikel in de krant Trouw uit 2019 gaat over de inspanningen voor wederopbouw in De Krim. Dit artikel en nog één uit 2020, beiden geschreven door Jarron Kamphorst, heb ik vertaald naar het Engels voor een kennis die internationale betrekkingen studeert aan de universiteit van Kiev.


Hoe kan een wedloop op wederopbouw van alle Oekraïense gebiedsdelen worden bevorderd? Zou het mogelijk zijn om méér investeringen in wederopbouw uit te lokken, van overheden en private investeerders ook uit de Verenigde Staten, Engeland en Rusland? Welke rol speelt een wapenstilstand daarbij? Kan een demarcatie-lijn zoals in de Koreaanse oorlog daarbij helpen? En op welke termijn is dat mogelijk?

Bij veel bewoners ook in West-Europa zouden deze vragen kunnen leven. Het zijn vragen en bespiegelingen waar vandaag de dag journalisten nog maar weinig van in de krant gepubliceerd krijgen.

Bijlagen:

2019-12-20 Trouw × Russia scatters money, will Crimea soon be able to do without its sugar daddy

2020-03-18 Trouw × In Crimea, the Russian spring has been blooming continuously for six years

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: