De Schatten van De Krim

Archeologe Valentina Mordvinseva heeft samen met haar man opgravingen gedaan in De Krim en heeft verschillende andere musea in De Krim zover gekregen om stukken ter beschikking te stellen voor een tentoonstelling in het Amsterdamse Allard Pierson Museum. De expositie van cultuurschatten opent in het museum begin 2014.


Een paar weken daarna raakt de regering in Kiev de controle over De Krim kwijt. Directeur van het museum ontvangt een brief van Valentina, waarin zij vraagt de bruikleenstukken zo snel mogelijk terug te geven.

Op zondag 16 maart 2014 is een referendum op de Krim over aansluiten bij Oekraïne dan wel bij Rusland. Zo’n 95 procent van de bevolking – een overweldigende meerderheid – kiest voor aansluiten bij Rusland. Bij een opkomst van 80 procent. Drie dagen later sluit De Krim zich aan bij de Russische Federatie.

Daarop meldt zich een medewerkster van een museum in Kiev, Lyudmila Strokova. Zij wil de tentoonstelling in Amsterdam komen afbreken en mee nemen naar Kiev. Zij verwijt de organisatoren van de tentoonstelling Oekraïne te hebben verraden.

Het Allard Pierson museum wil aanvankelijk de stukken gewoon teruggeven aan de Krim musea, waar de mede-organisatoren van de tentoonstelling en de collectie vandaan komen. Maar pressie wordt ondervonden om het over te dragen aan Kiev.

Vanuit Kiev wordt een team van advocaten ingehuurd. Kantoor Bergh, Stoop en Sanders, gevestigd aan de Herengracht te Amsterdam leent zich daarvoor. Zij zetten een juridische vechtscheiding in, met het doel van oorlogsbuit vergaren. Dat kantoor maakt er een enorm gekissebis van: wraakt tot twee keer toe de rechter. Januari 2022 is cassatie ingesteld bij de Hoge raad in Den Haag.

Met pijn in het hart moeten de musea constateren dat de Krim-schatten nog altijd in Nederland opgeslagen zijn.

Zeppers film maakte hierover een interessante film in samenwerking met onder meer stichting Democratie en Media, VSB fonds en COBO fonds. De film werd maandag 27 juni 2022 uitgezonden via NPO televisie in Het Uur van de Wolf. De film is online gepubliceerd via NPOstart. Iedereen kan deze zonder kosten bekijken:

https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/27-06-2022/VPWON_1262358

Blogger Bert Kerkhof is kandidaat eerste kamer lid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: