Camping Anloo

Donderdagmiddag 30 januari 2019.
Open brief aan de gemeenteraad en College van Aa en Hunze.

In 2019 zijn in de gemeente Westerveld slechts zes woningen gebouwd. Ook de bouwproductie in uw gemeente blijft achterop vergeleken bij die van Assen. Uw kinderen bij het volwassen worden, zijn aangewezen op ouders in en rond steden als Amsterdam en Utrecht, die wél voor kinderen zorgen. Uit hun midden komen bouwkundigen en politici die wél bouwgrond aanwijzen en vrijmaken, hoe moeilijk dat soms ook is.

De auteur was niet alleen lid van de eerste milieugroep van Nederland Strohalm, ook één van de initiatiefnemers voor de bouw van de Utrechtse wijk LeidscheRijn, en de stadsuitbreiding te Gouda, beiden midden in “het groene hart van de Randstad”.

Stikstof

Het kenniscafé van Emmen gaf enkele jaren geleden een podium aan de wetenschap dat bouw van een conventionele bakstenen woning een ongekende hoeveelheid energie en CO2 kost, aanzienlijk meer dan je in een mensenleven opmaakt aan vliegreizen. Sindsdien zijn er strikte stikstofregels die het traditionele bouwen dat wij gewend zijn en het houden van een veestapel beperken.

Juist nu iedereen begint in te zien hoe klem het bouwen en wonen gaat komen te zitten bij gelijkblijvende vlees productie, worden enkele loszittende draden en oude elektriciteitsstoppen geconstateerd op camping Anloo. Dit kan bijna geen toeval zijn.

In de aanloop naar de oplossing van de bouw- en woningcrisis hebben te Anloo een aantal mensen gekozen voor kleiner wonen, waarmee ruimere gezinswoningen beschikbaar kwamen voor jonge gezinnen met kinderen. De gebruikte bouwmaterialen op de camping zijn moderner en hebben meer technisch vernuft. De bouw vergde aanzienlijk minder energie en CO2: het gaat hier om duurzame bouw. De woningen lijken met hun houten- en trespa constructie en enkelvoudige bouwlaag op de gemiddelde Amerikaanse forensen-woning, het woningtype waarmee Amerika kon uitgroeien tot wereldmacht.

Bewoner van de camping Bart Venema

Met dit woningtype, omgeven door vrije natuur, blijft in de huishoudens geld over voor smaakvol meubilair, een laptop en verre reizen. De babyboomer die kiest voor tiny housing, is in principe niet slechter af dan vele van zijn generatie-genoten.

Beeldvorming

Het beeld dat in de media geschetst wordt van de elektrische installatie te Anloo lijkt onvolkomen. In het algemeen tref je hier randaarde beveiligde groepenkasten aan, in de fabriek compleet voor-bedraad en afgemonteerd, de componenten voorzien van Kema-keur. De veiligheid in de woningen doet niet onder voor wat je kunt aantreffen in volkswijken waar stadsvernieuwing is geweest.

Mogelijk zijn één of twee woningen onveilig. Nader onderzoek kan aantonen dat het afsluiten van tenminste een aantal woningen niet nodig is. Bovendien is nader onderzoek nodig of de houders van een standplaats op de camping voldoende afdrachten hebben gedaan aan de campingbeheerder ten behoeve van het onderhoud van het netwerk en de rioleringsinstallatie.

Minder dan in oude volkswijken tref je hier loden waterleidingen aan die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Overigens, in oude stadswijken waar nog loden leidingen worden aangetroffen, is dit nimmer aanleiding voor ‘iedereen afsluiten van water’. De benodigde investeringen voor verbetering en verbouwing kunnen soms hoofdbrekens kosten, méér dan nodig zijn voor het op peil brengen van de veiligheid van een camping.

Vrijwel elk evenementen bureau kent firma’s die aggregaten, kabels en toiletblokken te huur hebben. Er zijn Drentse ondernemers die uitblinken in snelle levering.

Ontkend wordt vandaag in de media dat de maatregel die de burgemeester in samenwerking met Enexis heeft gemaakt, een poging zou zijn tot beëindigen van de toestand van permanente bewoning. Onder een vorig college kon achterstallig onderhoud ontstaan aan in het verbintenissenrecht.

Achterstallig onderhoud: ‘gedoogconstructie’

Gisteren in Nieuwsuur vertelt D66 fractieleider Rob Jetten dat de regelgever tweeslachtige regels maakt omdat de regelgever (hier: de gemeenteraad) het stappen zetten daarin nooit heeft aangedurfd. Rob zegt dit naar mening op de eerste plaats in verband met het verschijnsel “zorgende mannen”, in verband met het toewijzen door rechters van co-ouderschap aan gescheiden ouders, waar vroeger slechts alleenstaand moederschap gebruikelijk was, wat overigens nog steeds om de hoek loert.

Ook betreft zijn uitspraak het gedogen van permanent wonen. Te lang heeft de raad geaarzeld wat betreft milieuvriendelijke woningbouw, waardoor een beheerder te weinig zekerheid had voor het doen van lange termijn investeringen. Het langdurig gedogen kan gezien als een voormalig tekortschieten van het college, waardoor bewoners minder sociale zekerheid hebben gehad dan zij verdienen. De bewoners behoren nu tot een kwetsbare groep.

Niemand heeft hier baat bij. De kleine woningen mogen weinig zwaarwichtig lijken, het is een moderne bouwvorm met toekomst, niet alleen voor bejaarden, ook voor jongvolwassenen. Nu de noodmaatregelen het wonen midden in de winter tot een hel maken, is de vrees voor toeloop op de WMO terecht. De belastingbetaler is hier niet blij mee.

De curator heeft kennelijk nog te weinig tijd gehad voor het treffen van voorzieningen. Wellicht zijn onder leiding van de gemeente budgetten te vinden voor het overbruggen van de tijd dat een nieuwe beheerder is gevonden en kan, daar waar het ontbreekt, de elektra op peil van veiligheid worden gebracht. Opdat iédereen weer veilig is. Ik wens u veel succes met uw raadbijeenkomst vanavond.

   Bert Kerkhof
   Gediplomeerd kandidaat socioloog
   Ex gewest-secretaris PvdA
   CEO Kind in de knel

Naschrift:

Vele woningeigenaren waren in het bezit van grond en waren niet bereid dit te verkopen. Zodoende kon de camping blijven bestaan.

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: