Poliklinisch anti-stoffen meten

Het onderzoek naar bloedplasma als medicijn tegen covid-19 van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin is tijdelijk gestaakt. Naar nu blijkt heeft driekwart van de patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis deze antistoffen zelf al aangemaakt. Toedienen van extra antistoffen verkregen uit donoren heeft niet voorkomen dat ze ernstig ziek werden.

Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de plasmastudie ConCovid van het Rotterdamse ziekenhuis en bloedbank Sanquin. Achttien Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan dit onderzoek. Ook in de rest van de wereld lopen er meer dan honderd plasmastudies. Vele herstelde patiënten wilden helpen door plasma te doneren.

Gekeken wordt nu of de timing van plasmatoediening anders moet en of een betere voorselectie van de patiënten een oplossing kan zijn. “We zouden ons specifiek kunnen gaan richten op patiënten die nog geen antistoffen hebben aangemaakt”, aldus hoofdonderzoeker Rijnders van het Erasmus MC. Een idee is het plasma al eerder geven aan nog niet opgenomen patiënten waarvan verwacht wordt dat zij niet vanzelf genezen. Kwetsbare mensen die dus een grotere kans hebben om opgenomen te worden, zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen. Dan gaat het vooral om mensen die al andere klachten hebben.

In de nabije toekomst wordt het in vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen mogelijk om poliklinisch covid-19 antistoffen bij patiënten te meten.

Ronald Hijdra doneert bloedplasma. Beeld: rtvRijnmond


Auteur Bert Kerkhof schrijft over gezondheidszorg

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Een gedachte over “Poliklinisch anti-stoffen meten

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: