Kans op duurzaam overwin covid-19 en bloedplasma

Mensen die zijn hersteld van het covar-16 virus en geen klachten meer hebben, zijn deze week uitgenodigd door Sanquin bloedbank voor het doneren van bloed. In een onderzoeksopzet kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het verkregen plasma helpen bij het verminderen van symptomen bij andere patiënten.

Eerder bij de sars uitbraak in 2003 zijn hiermee goede resultaten geboekt. De vooruitzichten met covar-19 (medisch ook wel sars-cov-2 genoemd) zijn bemoedigend. Dat is eigenlijk het meest hoopgevende bericht over de aard van het virus wat er is.

Om meer te begrijpen over hoe je het gevaar en de therapeutische mogelijkheden van bloed doneren door ex-patiënten moet zien, helpt het lezen van wat de site van de bloedbank zegt over diverse soorten hepatitis virus:

95 procent van hepatitis-B geïnfecteerden overwint de ziekte. Degenen die het niet overwinnen (5 procent) blijft besmettelijk. Diegenen die de ziekte overwonnen hebben worden door Sanquin van harte verwelkomd voor het doneren van hun bloed en antistoffen.

Voor hepatitis-A geïnfecteerden ligt dit ingewikkelder: het gehalte van antistoffen dient hoog genoeg te zijn. Dan kan men plasma donor worden.

Het hepatitis-E type 3 virus is relatief nieuw. Minder is bekend hierover. Soms kan het virus levenslang in het bloed blijven, evenals anti-stoffen. Bij zwakke conditie kan de ziekte opnieuw manifest worden, zoals bij volwassenen op leeftijd waterpokken kunnen herleven. Bij gezonde mensen geeft het nauwelijks klachten. Anti-stoffen ruimen het virus op, dit kan 3 maanden duren. De site vermeldt niet of dragers van hepatitis-E type 3 bloed kunnen doneren.

Bij hepatitis-C geneest een kleiner percentage vanzelf, tegenwoordig is genezen mogelijk met medicijnen. Onherstelbare schade aan de lever kan optreden. Om die reden worden dragers door Sanquin geweerd als bloeddrager. De bloedbank onderzoekt verder op HIV, HTLV type I/II en syfilis. Ook met deze ziekten kan men geen donor zijn.

Sanquin roept de herstelden van covar-19 op voor bloed geven. Het gewonnen plasma met anti-stoffen zou kunnen helpen bij het genezen van ernstige covar-19 patiënten. Volgens sommigen zal met het verkregen plasma op de korte termijn méér resultaat worden geboekt dan met vier farmaceutische therapieën die door de Wereld gezondheidsorganisatie als meest veelbelovend zijn aangemerkt. Het lijkt erop dat wat betreft veiligheid en effectiviteit van gebruik van verkregen anti-stoffen uit plasma, de kans op bruikbaar covar-19 antistof zal inzitten tussen die van hepatitis-B en hepatitis-E type 3.

Dirk de Korne doneert bloedplasma. Beeld: rtvRijnmond

Zie update:
https://childinstress.com/2020/07/07/poliklinisch-anti-stoffen-meten/

Cijfers

Éenvandaag toont dagelijks cijfers over het aantal herkende covar-19 gevallen en het aantal doden. Ook het aantal ziekenhuis- en intensive care opnamen wordt in de gezondheidszorg goed bijgehouden.

Bij een aantal besmettelijke ziekten zoals polio en ebola is het afzonderen van besmette mensen in ziekenhuizen gebruikelijk. Tot op heden verschillen landen in de mate waarin dit ook voor covar-19 gebeurt. Langzamerhand wordt het houden van milde gevallen in thuis-quarantaine gebruikelijk – zoals in Nederland. Hoop is dat velen de ziekte zullen kunnen overwinnen met behulp van de eerstelijns zorg, dit was en is in NL altijd een leidend principe. Indien ander landen dit overnemen, geven de hospitalisatie aantallen het beste een beeld van de ernst van de covar-19 crisis.

Het aantal patiënten dat inmiddels de ziekte heeft overwonnen is het best te schatten op basis van het onderzoek dat Sanquin doet naar het percentage donoren met covar-19 afweerstoffen in het bloed. Sanquin hoopt volgende week met de eerste cijfers te kunnen komen. De groep van bloeddonoren is een bruikbare weerspiegeling van de NL volwassen samenleving.

Ongeremde pandemie zou een onverbiddelijke exponentiële groei (van x tot de macht 2,5) laten zien. Exponentiële krommen kunnen sterk van elkaar verschillen. Dat zie je pas goed in een grafiek met een logaritmische schaal. De kantoorboekhandel verkoopt blokken met logaritmisch ruitjespapier. Bovendien kun je een grafiek met logaritmische as maken met behulp van een spreadsheet programma. Aangehecht aan artikel een voorbeeld met Excel van Microsoft.

De cultuur van gezondheidszorg in diverse werelddelen kan sterk verschillen. Nederland is het best te vergelijken met onze direct omringende landen.

 Bert Kerkhof
 Statistisch analist

Aangehecht:
spreadsheet, grafiek: https://github.com/BertKerkhof/Covar-19

Van dezelfde auteur: tag/covid-19/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: