Individuele vrijheden en verkiezing US Supreme court

Nadat Donald Trump in 2016 de verkiezingen won van Hillary Clinton, staat de verworven gezondheidsverzekering (Obamacare) onder druk. Op vrouwenklinieken van Planned Parenthood wordt bezuinigd. De huidige vice-president van de Verenigde Staten Mike Pence verwijst abortus ‘naar de as-hopen van de geschiedenis’. Rond gender-thema’s is een politieke scheiding ontstaan.

2018-09-27 Kavanaugh demonstration

Volgens onderzoeksbureau Pew is het aantal vrouwen dat zich in de Verenigde Staten identificeert met de Democraten in drie jaar tijd gestegen van 52 naar 56 procent.

Identificatie met politieke stroming
Met de
democraten
Met de
republikeinen
Weet
niet
Amerikaanse mannen48 %48 %4 %
Amerikaanse vrouwen56 %37 %7 %

Naast het tekortschieten van gezondheidszorg verzekering geeft ook de vertegenwoordiging van vrouwen voldoende redenen voor verbetering aan de andere kant van de oceaan:

Vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement
Verenigde StatenNederland
In het huis van afgevaardigden (tweede kamer)19 %33 %
In de senaat (eerste kamer)23 %36 %

De laatste weken verdicht de strijd voor vrouwenrechten zich tot de nominatie van rechter Brett Kavanaugh. Hij is door de republikeinen kandidaat gesteld als negende lid van de Supreme Court, de Hoge raad. In de Verenigde Staten is dit aanleiding voor publiek debat: hoogleraar psychologie Christine Blasey Ford verklaart dat Kavanaugh betrokken is geweest bij een poging tot verkrachting in 1982. Brett was destijds 17 jaren en Christine 15.

Het onderzoeksbureau heeft gemeten welk deel van de bevolking ‘seksueel wangedrag ervaart als groot probleem’. Daarbij blijken verschillen tussen jong en oud en die vallen samen met politieke opvatting. Van de millennials (de mensen geboren tussen 1980 en 200) ziet 70 procent van de vrouwen zich als democraat. Meer dan een strijd tussen mannen en vrouwen, is de beste kenschets: aan de ene kant: millennial, democraat en aan de andere kant: babyboomer, republikein.

Seksueel wangedrag is een groot probleem
Amerikaanse mannenAmerikaanse vrouwen
Democraten50 %66 %
Republikeinen21 %23 %

Wat precies op die éne tienerkamer is gebeurd, en de vraag wie van de twee daarover liegt wordt intussen uitgemeten in vette krantenkoppen. Inmiddels hebben zich drie vrouwen gemeld met verklaringen bedoeld ter ondersteuning van het verhaal van Christine. Het houdt de bevolking bezig.

De senaat zal gaan stemmen over de voordracht. Ter voorbereiding doet nu een commissie bestaande uit mannelijke senatoren onderzoek naar de aanklacht. De Republikeinen hebben bedenkingen wat betreft het veroordelen van een mogelijk slachtoffer van een verkrachtingspoging en twijfelen over het naar voren schuiven van seks-misdaad aanklager Rachel Mitchell. Zij hebben een meerderheid van 51 tegen 49 stemmen maar enkelen hebben nog geen keuze gemaakt. De Democraten moeten hun fractie unaniem houden. Slechts twee dwalers zijn nodig en mr. Kavanaugh kan levenslang fluiten naar een positie bij de Supreme court.

De opsluitingsgraad in de Verenigde Staten is de hoogste ter wereld, namelijk 716 per 100.000 van de nationale bevolking. Terwijl de Verenigde Staten ongeveer 4,4 procent van de bevolking vertegenwoordigen, herbergen zij ongeveer 22 procent van de gevangenen in de wereld. Het zelfmoordcijfer onder mannen is hoog.

Donald Trump boekt vorderingen met een vredesakkoord tussen Noord- en Zuid Korea. Zijn argeloosheid wat betreft een mogelijke seksuele vrijpostigheid in het verleden vindt weerklank bij tenminste een deel van de bevolking. Niet alleen Donald Trump’s afdoen van duurzame akkoorden voor klimaat en handel, ook de beslissing wat betreft Amerikaans vrouwenrecht – de benoeming van mr. Kavanaugh in het hooggerechtshof – bedreigt een evenwichtige toekomst voor Amerika.

Bert Kerkhof
schrijft doorgaans over rechtstaat en jeugdzorg

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: