Trage tijden voor realiseren Drentse ijsbaan

Vanuit een ruimtelijke ordeningsidee – een helicopter visie – kon het plan ontstaan voor bouw van de ijsbaan te Hoogeveen. Een rapport van het Mulier instituut heeft bevestigd dat deze locatie de juiste is tussen andere ijsbanen: verzorgingsgebied van 496 duizend inwoners, gemiddelde reis afstand 25 kilometer. De cijfers spreken: 10 duizend KNSB leden in Drenthe, 19 schaatsverenigingen en stichtingen, 178 duizend te verwachten bezoekers per seizoen. Niet te min: de berichtgeving in de pers deze week doet het lijken of in Hoogeveen onvoldoende draagvlak voor de ijsbaan zou zijn.

IJsbanen kaart
Positionering van Hoogeveen tussen andere ijsbanen

Hoogeveen had in het verleden het karakter van een spiritueel centrum, de huidige tijd vraagt om doeners. Om een goede fysieke conditie en een mentaliteit om te winnen. Enkele jaren is de hardloop sport te Hoogeveen ingemasseerd zoals met het idee van drie-generatie loop: in veel families bleken kinderen, hun ouder(s) en opa bereid samen vijf of tien kilometer hard te lopen. Intussen is de Cascade loop te Hoogeveen een succes.

Mocht de bouw van ijsbaan niet vanzelfsprekend zijn, dan is het vinden van een pakkende vorm die aansluit bij de samenleving van Hoogeveen ook nodig voor de schaatssport. Een voorbeeld: op 10 oktober was in het tvDrenthe nieuws een item over energiezuinig maken van woningen in het dorp Zandpol, gemeente Emmen. Adviseur Jeroen Hengeveld is de deskundige duurzaamheid en laat Domesta huurster Muriel de Vries vertellen op inspraak-avonden welke keuzes zij heeft gemaakt. Dit is zoals stads- en dorpsvernieuwing werkt. Het is gewenst dat de bouw van de ijsbaan een vorm van inspraak kent voor schaatsclubs en gebruikers.

Het provinciebestuur van Drenthe is verantwoordelijk voor de goede afloop van de bouw van de ijsbaan. Een rekenkamer exercitie die zekerheid wil geven over cijfers achter de komma en ten gevolge van tijd rekken vijf miljoen zou verspelen, werkt averechts. Leiding geven aan het bouw proces betekent heldere doelen formuleren en randvoorwaarden, liefst alles op één A4. En dan daarop sturen. Het college laat details en uitvoering over aan de bouwkundige waarmee consequente afspraken worden gemaakt en nagekomen. Ondergetekende kan en wil desgewenst het college bijstaan als organisatie adviseur.

Het inpassen van een ijsbaan in de Hoogeveense samenleving heeft een eigen dynamiek en tempo, een deadline past daar minder bij dan bestuurshulp die de stad in overleg met de provincie kan regelen. Na het nieuws van gisteren is het wél nodig dat het College laat blijken dat zij de ijsbaan willen. Zodat daarover geen misverstand bestaat.

Bert Kerkhof
Kandidaat Europese Commissie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: