De erfenis van Kofi Annan

Voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan wordt herinnerd als een mondiale staatsman. Een heer die valt voor een vreedzamer wereld, en soms voor dat doel tragisch tekortschoot.

Tot het einde was Kofi Annan een koppige optimist. Hij diende twee perioden als secretaris-generaal van de VN, bij elkaar tien jaar. Zijn eerdere functie was directeur voor vredeshandhaving, het liep uit op een lange termijn binnen het VN-systeem. Vervolgens gaf hij als secretaris-generaal een nieuwe stimulans: betrok de organisatie zelfs in aids- en armoede bestrijding, sociale kwestie die de VN van oudsher had vermeden.

kofi-annan-portrait

Hij sprak altijd tegen wereldlanden die geweld gebruikten, omdat hij dacht dat diplomatie de dag kon doorstaan. En sommigen beschuldigden hem ervan betrokken te zijn geweest bij onvoldoende preventie van potentiële volkerenmoorden die zich in Ruanda en de Balkanoorlogen voordeden. Later in zijn tweede semester verbond hij zich negatief in het schandaal ‘olie voor voedsel’: zijn zoon werkte voor een bedrijf dat een lucratief contract won.

En in 2001 won een Nobelprijs voor de vrede net als de organisatie. Annan werd alom geprezen om zijn menselijkheid, zijn klik met mensen. Zelfs tegenstanders voelden, als hij de kamer binnenliep, dat hij misschien een probleem zou oplossen waar niemand anders dat kon. Kofi Annan zal samen met Dog Hammerskjöld herinnerd worden als twee van de meest succesvolle secretarissen van de VN in de geschiedenis.

Annan stierf zaterdag na een korte ziekte, 80 jaar oud. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.


Bert Kerkhof
schrijft doorgaans over rechtsstaat en jeugdzorg

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: