Gezondheid en de stad Emmen

Het rapport Gezonde Steden 2020 van Arcadis ziet de stad Emmen als nummer één wat betreft Gezonde Buitenruimte en als nummer één wat betreft Gezond Milieu.

Toch identificeert het rapport in Emmen een aantal zwakke plekken:

Zorg

Het aantal huisartsen en apotheken is onvoldoende. Hoewel Emmen in twee domeinen het gezondst scoort, blijkt dit allerminst een garantie voor een goede gezondheid bij haar inwoners. Overgewicht bij volwassen komt in Emmen vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Maar liefst 5,5% van de 40-plussers in Emmen heeft meer dan drie aandoeningen (hartziekten, diabetes, kanker, COPD, Parkinson/dementie).

Sociaaleconomische factoren uit het verleden zijn hieraan debet. De landelijke norm voor het aantal patiënten per huisarts, is in Emmen ontoereikend voor een kwaliteit van zorg die de gezondheid weer op spoor kunnen brengen. Teveel huisartsen hanteren een patiëntenstop om nog enige kwaliteit te kunnen bieden, waardoor nieuwe patiënten naar een huisarts in een andere wijk moeten. Verder is er onvoldoende bedrijvigheid op het gebied van vrijetijdsbesteding en cultuur. Hoewel Emmen ruim gebouwd en redelijk schoon is, blijft de totale score wat betreft zorg en voorzieningen onder de maat.

Mobiliteit

Onvoldoende gescheiden en doorgaande fietsroutes door de stad maken het verkeer in Emmen onveilig. De fietsenstalling bij het centrale spoorstation is rommelig en heeft onvoldoende capaciteit. De ruimte binnen in de stad is te weinig benut voor wandelpaden naar de winkels. In het rapport wordt verder genoemd het openbaar vervoer: Tussen de dorpen en de stad is de frequentie van busvervoer onvoldoende en de enkelvoudige spoorlijn naar Coevorden is een flessenhals.

Het fietsen in de omringende bossen en heidevelden is aantrekkelijk. Hoewel veel gezondheid kan worden gewonnen tijdens lange ritten op fietspaden in de winderige buitenruimten tussen stad en dorpen, blijft de totale score op gezonde mobiliteit achterop vergeleken met andere steden.

Bert Kerkhof
Oprichtingsbestuurder van Fietsersbond Nederland
schrijft over milieu en planologie

Bron: Arcadis Gezonde Steden index:
https://images.arcadis.com/media/8/9/A/%7B89A8F92B-8C02-4C7D-B484-B0D4ACBCC401%7DGezonde%20Stad%20Index%202020.pdf

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: