Twee moties naar aanleiding van initiatief wetsontwerp Erkennen van Ouders

Nederland is bekend om drugscriminaliteit maar de laatste jaren is hand over hand de kinderhandel toegenomen. Commerciële jeugdzorg organisaties zijn diep geïnfiltreerd in overheidsorganisaties. Diverse gevestigde belangengroeperingen worden verdacht van grootschalige witte boorden criminaliteit.

Twee tweede kamer leden Vera Bergkamp en Jeroen van Wijngaarden hebben een initiatief wetsvoorstel ingediend voor het erkennen van beide biologische ouders. De bedoeling is het versterken van de rechtspositie van ouders die samen willen opvoeden ten opzichte van oprukkende commercie die ons land toenemend onveilig maakt.

Jarenlangs was het wachten op een advies van de raad van state. Dat kwam begin dit jaar en was nogal onduidelijk en slapjes. Annemarie van Mackelenberg en ik schreven een duidelijker advies en dienden dit eind februari in bij de tweede kamer commissie voor justitie en veiligheid.

Naar aanleiding van het initiatief zijn twee moties ingediend waarover vanmiddag 24 november 2020 gestemd wordt:

Michiel van Nispen van de SP wil het hebben over hogere vergoedingen voor advocaten die zich bezighouden met individuele familierechtsbijstand. In het verleden was de vergoeding voor sociale rechtsbijstand hoger dan tegenwoordig. Toch heeft dat in het verleden weinig opgeleverd voor de rechten van beide ouders. Niels van den Berge van GroenLinks heeft zich bij Michiel aangesloten voor deze motie 13.

Daarnaast heeft Niels een motie 14 ingediend. Hij wil op de agenda wat de raad van state droomt: meer mogelijkheden voor homoseksualiteit en alles wat daarbij komt kijken zoals adoptie en draagmoederschap. In de praktijk betekent de motie een kunstgreep die afleidt van waar het in het initiatief om gaat: het erkennen van de rechten van beide biologische ouders. Eerder was afgesproken met GroenLinks om éérst de rechten van biologische ouders te verbeteren, alvorens verdergaan met nog meer ouderfiguren.

Van Nispen en van den Berge zijn per mail door ondergetekende benaderd over het onderwerp. Beide moties pakken mijns inziens ongelukkig uit. Ouders zouden meer geholpen zijn met in dienst nemen van ervaringsdeskundigen bij de overheid. Denk aan ministeries, zorgbeleids-instituten, onderwijs, politie, gerechtshoven en bij de autoriteiten persoonsgegevens, woningcorporaties en consument & markt. Op het moment worden ervaringsdeskundigen op het gebied van ouderrechten geweerd in functies bij de Nederlandse overheid. Dit resulteert in veel misbaar, zoals bijvoorbeeld deze weken de parlementaire enquête kindertoeslagen laat zien.

Erkende belangenorganisaties op het gebied van ouderschap zouden bijgestaan kunnen in collectieve acties. Dat zou veel meer helpen dan het organiseren van vechtscheidingen waar vele familierecht advocaten zich in het verleden schuldig aan hebben gemaakt.

Update:

De initiatiefwet Erkennen van beide ouders van Vera Bergkamp en Jeroen van Wijngaarden is aangenomen door de tweede kamer. Het verkreeg brede steun van VVD, D66, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, DENK, PVV, Krol, van Kooten-Arissen, en van Haga. Alleen SGP, CDA en CU stemden tegen.

In het voorjaar van 2021 besloot het demissionaire kabinet om honderden miljoenen extra ter beschikking te stellen voor sociale advocatuur.

Het wetsontwerp Erkennen van beide ouders ligt ter goedkeuring bij de eerste kamer en is dus nog niet in werking getreden.


Bert Kerkhof
schrijft doorgaans over jeugdzorg, rechtsstaat en gezondheidszorg

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: