Internet op zee

Over de mogelijkheden van internet communicatie voor zeezeilers schreef Marion Ermers in het boek „Ieder de helft“ (ISBN: 978-90-484-1094-1).

Een non-profit organisatie van zeezeilers Sailmail beheert een mail communicatie netwerk met 18 eigen kust-stations verspreid over de wereld. Leden kunnen daarvan gebruik maken zonder verbindingskosten met behulp van een SSB kortegolf zender en een Pactor modem. Het is een alternatief voor dure satelliet verbindingen die worden aangeboden door onder andere Iridium, Inmarsat, VSAT, Globalstar, Thuraya.

Ieder de helft ++ Boek cover

Sindsdien is het nodige verbeterd:

  1. Vanaf 1 juni 2017 is roaming van mobiele communicatie binnen heel Europa. De snelle G4 verbindingen werken binnen de gewone bundel in elke EU haven. Dus geen extra kosten meer.
  2. Extended wifi antennes zijn beschikbaar waarmee dikwijls in een haven het signaal is op te vangen van een open netwerk. Soms is enig gedoe zoals eerst koffie drinken in het bijbehorend café om het wachtwoord te verkrijgen. De antennes zijn te koop onder andere bij wifishop.nl, Savannaweg 25c, 3542 AW te Utrecht, telefoon 030-6691221. Een Windows laptop, aangesloten op de wifi antenne, kan fungeren als hotspot ten behoeve van andere apparaten aan boord middels het gratis beschikbare programma: mHotspot.
  3. Naast de openbare netwerken in havens is middels een Fon account inloggen mogelijk op alle Fon-wifi-punten.
  4. Via het Sailmail systeem kunnen geen bijlagen verzonden en ontvangen, behalve Gribfiles, meldt Zeezeiler Roelof Crevecoeur. De organisatie biedt tegenwoordig de Iridium Go Wifi hotspot aan. De verbindings-kosten zijn lager dan de gewone Iridium kosten. De Go werkt samen met de laatste release van Airmail. Deze communicatie per satelliet kan een aanvulling zijn op het bestaande mail-netwerk in noodgevallen of bij slechte korte-golf ontvangst.

Naar aanleiding van zijn reis in 2015 meldt Roelof dat zijn twee kinderen de omgang met anderstalige kinderen niet lastig vonden. Sommige zeezeilers met kinderen hadden zelf schoolboeken meegenomen en deden het zonder Wereldschool. Crevecoeur vond de samenwerking met de Wereldschool erg prettig en “het was ook wel een goede stok achter de deur dat er iemand meekeek”.


Bert Kerkhof schrijft over techniek en doorgaans over rechtsstaat, jeugdzorg en gezondheidszorg

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: