Publiciteit voor InvestNL en het kind van de rekening

Nederland bulkt van het kapitaal. Onze pensioenfondsen beheren een enorm vermogen van € 1500 miljard, waarvan maar liefst € 1300 miljard in het buitenland wordt belegd. En we zien dat beleggers uit binnen- en buitenland geld toeleggen om te mogen beleggen in (veilige) Nederlandse staatsobligaties.

Waarom wordt er in ons land relatief zo weinig geïnvesteerd terwijl het land bulkt van het kapitaal en een ongekend sterke leenpositie heeft? De verklaring is dat Nederlanders in het afgelopen decennium weinig hebben geprofiteerd van stijgende economische groei en veel van hun bestedingsruimte kwijt zijn aan het aflossen van de hypotheek of het sparen voor het pensioen.

Op de valreep van 2019 bracht het kabinet haar “Groeistrategie voor Nederland op de lange termijn” uit. Het kabinet geeft daarin haar visie op het versterken van het duurzame verdienvermogen van Nederland. Het is de basis voor het investeringsprogramma (“WopkeWiebesfonds”). Daar valt veel over te zeggen:

Naast traditionele investeringen in R&D, innovatie en infrastructuur, is de groeistrategie óók gericht op noodzakelijke transities in de energieproductie, de industrie en de landbouw.

Hoofdnet beheerder Tennet en decentrale beheerders zoals Aliander, Stedin en Enexis gaan de komende jaren samen voor minstens € 15 miljard investeren. Optie is een hoger vastrecht dat burgers en bedrijven als onderdeel van hun energierekening zouden moeten gaan betalen.

Beter én goedkoper is het lenen van deze 15 miljard via groene obligaties als Nederlandse staat. Dat maakt 15 miljard euro vrij voor verlagen van het vastrecht en dus voor het verlagen van de lasten. Dat kan en zal direct de koopkracht van burgers versterken en dus het draagvlak voor energietransitie.

Wil men in het Drentse Oostermoer wel dat windmolens bij storm op volle toeren stroom leveren aan het nu overbelaste stroomnet? Wensen de mensen in Nieuw Buinen dikkere elektra kabels omdat de plaatselijke voetbalvereniging inkomsten wenst van zonnepanelen op het dak van de club kantine? Waarom zouden de mensen in Groningen overschakelen van aardgas op warmtepompen als daarvoor ongekend hoge hoeveelheden stroom nodig zijn?

Daarom dat strategisch afsluiten van elektriciteit voor de publiciteitscampagne. En wie is weer het kind van de rekening: Deze jongeman op camping Anloo. Toegegeven: als je in de groei bent moet je een glas chocomel hélemaal leeg drinken. Maar zoveel tam tam voor het verkrijgen van steun in het Noorden en Oosten voor het InvestNL fonds, gaat érg ver.

Zie ook:
https://childinstress.com/2020/01/31/camping-anloo/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: