Beter worden thuis

Volgens informatici / mensen die bekend zijn met statistische modellen, zal de ziekenhuis capaciteit ontoereikend zijn om economie en scholing binnen enkele maanden te kunnen hervatten. De Amerikaanse Harvard universiteit heeft een app gemaakt waarin je kunt zien welke ziekenhuiscapaciteit nodig is in verschillende scenario’s. Deze gegevens wijzen in de richting, dat veel vraag zal zijn naar ziekenhuiszorg bij het oplossen van dit vraagstuk, ook in Nederland.

Alternatieven zijn beschikbaar: verschillende virusremmers bestaan al vele jaren. Ze zijn ontwikkeld tegen andere ziekten zoals malaria en ebola. Sommige middelen worden gemaakt door talloze producenten, waardoor de prijs laag is.

Officieel moet de werkzaamheid getest worden op covid-19 effectiviteit voor het in de handel mag komen. Uit vele klinische tests is gebleken dat deze middelen veilig zijn. Bovendien is het toegediend aan patiënten in China en die zijn beter geworden al is wetenschappelijk onvoldoende uitgebreid bewezen waaraan het beter worden ligt.

Met preventieve inzet van de anti-virus middelen en vroegtijdig onderkennen van besmetting, zouden de meeste patiënten thuis kunnen blijven en daar genezen. Bij jarenlang gebruik is risico voor schade aan het netvlies, maar met het middel kan al drie dagen na genezen worden gestopt. De ziekteverschijnselen en schade aan de longen blijven beperkt.

Dit is een helicopter-view van een niet-medicus dus het is de vraag of de bovenstaande redenering perfect genoeg is voor directe implementatie. De eerste klinische bewijzen voor de werkzaamheid tegen corona worden pas eind april verwacht.

Bert Kerkhof 
werkte eerder als wetenschappelijk medewerker voor sociale faculteit Utrecht aan statistiek over leerontwikkeling in jeugdigen tot groep vijf. En maakte als stafmedewerker arbeid en lonen voor het Centraal bureau voor de statistiek een model voor gelijke beloning van man en vrouw. Werkte begin van het millennium analist-programmeur op het hoofdkantoor van de Rabobank voor het introduceren van de euro. Heeft vele klinische onderzoeksrapporten gelezen over de veiligheid en effectiviteit van de genoemde medicijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: