Voedingswaarden labels in de Benelux

Onlangs in het prime-time journaal van de Zwitserse televisie een interview met Barbara Pfenniger, zij is verantwoordelijk voor de voedingssector in de Franse consumentenfederatie.

Volgens deze organisatie is het nieuwe nutriënten label systeem Nutri-Score het enige wetenschappelijk bewezen systeem dat de voedingskwaliteit aantoont. Iedereen kan de etiketten begrijpen.

2019-04-23 Voedsel label no2

Natuurlijk is er kritiek. Als het gaat om voedingskwaliteiten, is olijfolie beter dan frisdrank. Klopt het nieuwe systeem dan wel? Volgens Barbara komt het zelden voor dat men lichte frisdrank gaat vergelijken met olijfolie. Met het systeem kun je oliën en margarine-vetten tegen elkaar afwegen.

Als je een lichtere frisdrank met water vergelijkt, wordt water aanbevolen. In voedingsaanbevelingen heeft het water een betere beoordeling dan een frisdrank.

Duurt het eigenlijk niet allemaal veel te lang met deze notatie-wijze? Wat nu is ontwikkeld, geeft inzicht in de belangrijkste voedingsaspecten op dit moment: het suikergehalte, het vetgehalte, maar ook de eiwitten. Elk labelsysteem is te perfectioneren. Pfenniger verwacht latere verbeteringen wat betreft de voedingsgehalten in fruit groenten en -vezels.

We kunnen beginnen met invoeren van de nutriënten labels. De kwaliteiten zijn wetenschappelijk bewezen. Perfectioneren kan later.

Voedselfabrikanten zoals Nestlé en Unilever kennen geen grenzen, hun producten worden in vele landen afgenomen. Voor elk land andere etiketten hanteren, zou ondoenlijk zijn. NutriScore verdient invoeren.


Bert Kerkhof
schrijft doorgaans over gezondheidszorg en jeugdzorg

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: