De nasleep van 15 juli 2016 in Turkije

Een slopende nacht in de recente Turkse geschiedenis: meer dan 250 personen werden gedood en meer dan 2000 anderen raakten gewond terwijl zij soldaten van de staatsgreep trotseerden die de straten veroverden met tanks en geweren.

—-
Vertaling van (een deel van) het 14 juli 2018 artikel van Oya Armutçu in de Hürriyet Daily News, het oudste Engels-talige nieuwsblad in Turkije. Hürriyet Daily News heeft over het algemeen een seculiere en liberale positie ten aanzien van de meeste politieke kwesties. De Turkse editie van Hürriyet is één van de grootste landelijke dagbladen, opgericht in 1948. Vanaf januari 2018 was het met een oplage van 319.000 de grootste Turkse krant.
—-

De Bosporus-brug in Istanbul werd omstreeks 10.00 uur door soldaten gesloten, het parlement werd aangevallen door een raket en de coup plegers hadden een moord gepland op de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die destijds in de Egeïsche provincie Marmaris was.

Jets vlogen rond gebouwen in Istanbul en Ankara en de staatszender TRT werd gegijzeld. Duizenden burgers in het hele land gingen de straat op in een poging tot verhinderen van de staatsgreep, aangezien ambtenaren om beurten op verschillende televisiezender commentaar gaven tot vroeg in de ochtend op 16 juli. Ze vertelden dat ze nog steeds dienst deden en stelden de bevolking gerust.

Ankara heeft de in de VS gevestigde Fethullah Gülen en zijn Fethullahist Terrorist Organization (FETÖ) de schuld gegeven voor pogingen tot omverwerping van de regering. Al in de nacht van de staatsgreep waren justitiële parketten begonnen met werken. De volgende ochtend waren honderden coup-pogingen gelanceerd.

De Hoge Raad van Rechters en Aanklagers (HSYK) kwam de volgende dag bijeen op een spoedvergadering en verwijderden vijf kaderleden van de raad op eerste FETÖ-aanklachten. Eerder al was tegen hen een aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de hoofdofficier van justitie vóór de verwijdering.

De kaders van Mahmut Şen en Mustafa Kemal Özçelik uit de HSYK Tweede Kamer werden tijdens die bijeenkomst verwijderd evenals drie kaderleden van de Derde Kamer. Onder degenen tegen wie een aanhoudingsbevel was uitgevaardigd, was İbrahim Okur, voormalig plaatsvervanger van HSYK. Later na het constitutionele referendum gehouden op 16 april 2017 maakte die organisatie plaats voor de installatie van een presidentieel systeem voor uitvoerende macht, de “Supreme Council of Judges” (HSK).

Precies op die dag werden 2.745 rechters en openbare aanklagers ontslagen op bevel van het hoofdofficier van Ankara wegens beschuldiging van “lid zijn van een gewapende terreur organisatie”, met andere woorden: FETÖ.

Een uitsplitsing naar beroep van degenen die veroordeeld zijn voor FETÖ-aanklachten:

 • 705 rechters en openbare aanklagers
 • 78 leden van het hooggerechtshof
 • 26 leden van de Raad van State
 • Twee leden van het Constitutionele Hof
 • 51 lokale autoriteiten
 • Ongeveer 6.954 soldaten
 • 5.139 wetshandhavingsfunctionarissen
 • Ongeveer 116 personeelsleden van de algemene directie van gevangenissen en detentiehuizen
 • 6.587 leerkrachten
 • 317 advocaten
 • 398 artsen

661 veroordelingen voor levenslang

Vanaf 10 juli en in heel Turkije waren er 289 zaken vanwege de staatsgreep. Ongeveer 188 van deze zaken zijn afgerond en 101 worden voortgezet. Volgens de uitspraken in die 188 gevallen kregen 661 verdachten een veroordeling tot levenslang.

In dezelfde 188 gevallen werden 888 verdachten veroordeeld. Ongeveer 718 van de verdachten kregen straffen variërend van één jaar en twee maanden tot maximaal twintig jaar.

Nederlandse berichtgeving

Volgens een artikel van de NOS van 19 juli 2018 is de noodtoestand in Turkije na twee jaar opgeheven. De noodtoestand werd ingesteld na de couppoging van juli 2016 en werd sindsdien elke drie maanden verlengd. President Erdogan beloofde in juni dat hij de noodtoestand zou opheffen als hij opnieuw tot president werd gekozen.

Erdogan kon de afgelopen twee jaar per decreet regeren (dus zonder instemming van het parlement) en rechten en vrijheden van de Turken inperken. Volgens hem was dat nodig in de strijd tegen het terrorisme, en met name tegen de aanhangers van de in Amerika wonende geestelijke Gülen, die volgens hem achter de mislukte staatsgreep zat.

Sinds juli 2016 zijn volgens officiële cijfers minstens 77.000 mensen gevangen gezet, onder wie journalisten en politici van de oppositie. Tientallen kranten en andere mediaorganisaties zijn gesloten. Minstens 130.000 ambtenaren en 4000 rechters en officieren van justitie zijn ontslagen. Nog maar onlangs raakten 18.000 leraren, politiemensen en militairen hun baan kwijt.

Volgens critici van Erdogan zal het opheffen van de noodtoestand niet veel veranderen. Door een recente wijziging in de grondwet heeft de president meer macht gekregen. Ze zeggen dat de noodtoestand onder het mom van normaliteit in feite permanent zal worden.

Er ligt volgens het Duitse persbureau DPA een wetsontwerp voor “de strijd tegen de terreur in de normale toestand”. Die wet biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om rechters, militairen en ambtenaren te ontslaan en hun paspoort in te nemen. Ook blijft de vrijheid van vergaderen beperkt. Verdachten kunnen zonder meer tot twaalf dagen in een politiecel vastgehouden worden.

Ekrem Imamoglu wint opnieuw de verkiezingen voor burgemeerster van Istanbul


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: