Verdenking van ongelijke behandeling bij woonzorg te Drenthe

In Emmen zien we flats met veel leegstand zoals De Meerhoek aan de Nijkamperweg. ‘Beren op het pad’ die verhuur van de appartementen in de weg staan, zijn:

Eis van regio-binding

Een bewijs van inschrijving wordt verlangd van gemeente Emmen. Een inschrijving middels DigiD verkregen uit Mijn Overheid wordt door Woonzorg Emmen als onvoldoende beoordeeld. Dit sluit zogenoemde Schengen-huurders uit en zelfs mensen die immigreren vanuit een andere Nederlandse gemeente.

Ongelijke behandeling

Het is redelijk dat verhuurder zich wil indekken tegen huurders die slecht van betalen zijn. Dus het is logisch dat een verklaring wordt gevraagd van de vorige verhuurder.  Andere striktheden die zich hebben voorgedaan, lijken te maken te hebben met andere behandeling vanwege persoonlijke kenmerken of eigenschappen van huurders genoemd in de wetgeving voor gelijke behandeling. Dit is altijd verboden, tenzij de wet een uitzondering maakt. Voorts kan een neutrale bepaling, regel of handelswijze van Woonzorg specifieke gevolgen hebben voor een groep mensen met één of meerdere van de genoemde kenmerken of eigenschappen. In beginsel is dit verboden.

Eis van ‘waarmerk’

Het bewijs van inschrijving dient bovendien een ‘waarmerk’ te hebben van gemeente Emmen. Het bewijs van inschrijving dat gemeente Emmen desgevraagd voor €11,50 per mail zendt aan de potentiële huurder, heeft dit niet. Woonzorg en gemeente Emmen vertellen niet hoe je aan een gewaarmerkt bewijs kan komen en wat dat inhoudt. Nu blijkt dat de verhuurder slechts tevreden is met een bewijs van inschrijving dat is opgehaald aan het gemeente-loket. Deze is voorzien van een historie van woonadressen en geprint op gekleurd papier. Mensen die werken en dus door-de-week niet in de gelegenheid zijn het gemeentehuis te bezoeken, zijn op die manier uitgesloten van huren bij Woonzorg Emmen.

Vliegen

Een probleem met de verhuur op de hoogste etages zijn zogenoemde cluster vliegen. Dit zijn grote wolken kleine zwarte vliegen die in de zomer het hoogste punt in de wijk Emmermeer opzoeken. Dan zit er voor bewoners niets anders op dan sluiten van ramen en deuren. Niet te min dringen de insecten binnen door naden en kieren. De verhuurder laat daar gif spuiten, opdat de beestjes in de sponningen sterven. De plaag kan wekenlang aanhouden.

Op Funda is slechts melding van één beschikbare woning. Wie reageert op de advertentie, krijgt een appartement op de hoogste etage aangeboden. Pas na een akkoord hoort de huurder over de clustervliegen.

Nijkampenweg De Meerhoek

Vorig jaar konden 31 appartementen van de flat niet worden verhuurd, meldt Woonzorg consulente Marieke de Vries onlangs. Journalist Jan-Willem Horstman heeft over de flat gerapporteerd in het Dagblad van het Noorden, echter de krant heeft de cijfers over leegstand achter de hand gehouden, waarom is onduidelijk.

Het afgelopen jaar is een recreatiezaal bijgebouwd, het einde van de werkzaamheden is nu in zicht. In korte tijd zijn de service kosten verhoogd. Nog steeds staat een groot aantal appartementen leeg. Het is de vraag of de verhuur met deze verbouwing zal aantrekken, indien de eerder in dit blog genoemde klachten aanhouden.

Woonzorg verhuurt woningen door geheel Nederland. Het Drentse cluster beheert drie flats in Emmen: Meerhoek, Egelantier en Wegedoorn. Bovendien één flat Heemborgh in Ter Apel.


Bert Kerkhof
schrijft over volkshuisvesting en doorgaans over rechtsstaat en gezondheidszorg

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: