Wifi McDonalds Emmen had risico’s van aftapping, storing en onderbreking

Bij de sinds jaar en dag gebruikte wifi van McDonalds restaurant te Emmen stonden twee poorten open. Dit heeft privacy en integriteit van gegevens in apparaten van de gebruikers kunnen schaden. Eerder was dit bekend binnen politieke kringen. Sinds kort bestaat een anti-virus scanner waarmee gebruikers de veiligheid van openbare wifi’s kunnen onderzoeken. Daarop heeft ondergetekende geconstateerd dat de wifi router bij twee open poorten heeft. De McDonalds vestiging te Stadskanaal heeft het euvel niet. De open poorten maken gegevensverkeer van aangesloten telefoons en laptops gevaarlijk door de risico’s van aftapping, storing en onderbreking.

2017-12-05 Geopende poorten bij McDonalds Emmen

Deze ochtend zijn de gegevens getoond aan McDonalds medewerker Leroy Burk. Verdenking bestaat van ‘hulppolitie’ die op deze wijze klanten in de gaten kon houden. Burk is verteld dat open poorten te maken kunnen hebben met games. Vele jongeren zijn in hun laatste schooljaren of proberen een start te maken met werk. Zoals bekend was voor de regio jarenlang een gevestigd krimp-beleid, waarbij starters werden ontmoedigd wat betreft verdringen op de arbeidsmarkt. Om die reden gaat het om mensen op een kwetsbaar moment in hun leven, waarbij veiligheid en integriteit van communicatie cruciaal is voor de sociaal-economische ontwikkeling van de zuid-oost hoek van Drenthe.

Een niet-versleuteld toegangspunt – zoals in openbare bibliotheken – levert altijd een zeker risico op. Echter openstaande poorten vormen een groot gevaar en het is te voorkomen. Deze ochtend was het gevaar van de open poorten geweken en kunnen de klanten het toegangspunt van McDonalds in redelijke veiligheid gebruiken. Leroy zegde toe de veiligheid te gaan beschermen.


Bert Kerkhof
schrijft over techniek en doorgaans over rechtsstaat

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: