Burgemeesteren met internet terminals van Vermaat

Vanuit pension Matruschka vanochtend om een uur of 8 op de fiets op weg naar de internet terminal van Vermaat in het Scheper ziekenhuis te Emmen. Vóor kantoortijd mailen naar zaakwaarnemer over herhuisvesting zal de woonpositie van vader sterker maken. Op de Boslaan vlak voor de spoorovergang staat een bus stil: midden op de weg, deuren open, mensen er om heen. Een mengeling van panne en georganiseerd verzet.

Trap dapper door naar het Scheper ziekenhuis. Daar aangekomen geeft de terminal slechts zwart beeld, alleen een led-licht van het toetsenbord staat op groen. Een vrouw achter de toonbank in de winkel van Vermaat belt naar een collega : “De internet-terminal in de wachtruimte doet ’t niet, toch de bedoeling? Nee?”. Elders zoekt ze een sleutel. Een metalen kast waar draden van toetsenbord en monitor in verdwijnen wordt opengemaakt. Het baat niet. Éen van de handicaps voor verandering in lokale maatschappelijke verhoudingen.

Snel door naar UWV, een man in rolstoel wacht voor de deur. Nog een half uur voor het werkplein open gaat. Enkele Qbuzz-chauffeurs hebben de mond vol van kritiek op vakbonden. Om 9 uur achter het UWV-terminal. Naast het beeldscherm een bord : “Deze computer draait op Win-XP. U kunt gerust gebruik maken van Internet Explorer. Mogelijk krijgt u na inloggen met DigiD een melding over veiligheid, deze melding kunt u negeren”

Beveiligde mail voorziening Gmail werkt niet, melding: “Als dit een beveiligd https adres is, klikt u nu op extra en vervolgens op internet opties en geavanceerd. Zorg ervoor dat de SSL opties zijn ingeschakeld in de beveiligingssectie”

Ik volg de instructies op, klikken op extra / internet opties werkt niet. Melding: “De bewerking is geannuleerd vanwege de op uw systeem geldende beperkingen. Neem contact op met systeembeheerder”

Na enige tijd komt desondanks contact met het mail programma tot stand. Halverwege intypen van een mail wordt het plots als vanzelf verzonden. Ik typ de rest dan maar in een tweede mail.

Ooit was «Open internet voor iedereen en overal» een leuze. Intussen beschikken vele lui over een smartphone met ruim 4G abonnement. Wie moet leven van €40 weekgeld, ontbeert communicatie middelen soms jaren te lang. Het aan de kaak stellen van de misstanden die hebben geleid tot marginalisering vereist uitgebreide communicatie met vele status-quo stake-holders, Het is voltijds burgemeesteren. Dat is een drempel voor wie eerder technisch ingenieur was of grafisch ontwerper.

Bij de eerste de beste fout of onduidelijkheid is meteen risico op verlies van álle aandacht. Wel is waar gaat ’s maandags om 13 uur de bibliotheek open, daar is maximaal 90 minuten internet voor leden. Bezitters van smartphone of tablet kunnen terecht bij vele gratis wifi-spots. Voor wie geen smartphone of tablet werkend heeft, kunnen de beperkte faciliteiten een serieuze bottleneck vormen.

De inmiddels overleden voorzitter van het Pvda wetenschappelijk bureau Ad Dunning, een hart-chirurg met gevoel voor circulatie van bloed én informatie, werd bij het grote publiek bekend door het voorzitten van een commissie die eind 1991 het adviesrapport Kiezen en Delen presenteerde. Zijn commissie was de eerste die een serieuze poging deed voor het opstellen van criteria op basis waarvan ziektekosten wel of niet door het ziekenfonds zouden moeten worden vergoed.

Ad Dunning geeft een aanwijzing aan CDA politicus Jos Werner (1987)

Dunning had ooit het idee dat de terminals van Vermaat in elk ziekenhuis een minimale open basisvoorziening voor internet zouden vormen. Door storingen kunnen mensen in lastige situaties van informatie-isolement en afpersing geraken. Met beperkte basis communicatie middelen is daar moeilijk weer uit te komen. Marginalisering is op den duur schadelijk voor de gezondheid en brengt kosten voor de samenleving met zich mee.

EU-commissaris Nelie Kroes heeft veel gedaan voor roaming : vakantiegangers zitten voor enkele dubbeltjes op de eerste rang. Maar het is nog een ver ideaal elk mobiel apparaat op te kunnen laden via een standaard voedings-aansluiting. Al was het alleen maar omdat een standaard usb-versie-1 poort maximaal 500 milli-ampère levert. Een publiek oplaadstation met vele aansluitstekkers is nog niet gemakkelijk te vinden. Een tip is altijd een usb-snoer voor opladen in de binnenzak meenemen, gewoon voor het geval dat een 5 Volt voedingsaansluiting een standaard voorziening is op elke bibliotheek tafel.

Een aantal Vermaat winkels hebben een bruikbare wifi

Informatici beraden zich nog op in te zetten publieke voorzieningen die actieve deelname aan communicatie voor iedereen mogelijk maken teneinde terugdringen van marginalisering. Mensen die lastige situaties te boven willen komen, behelpen zich tot die tijd met allerhande té onveilige en té onvolkomen hulpmiddelen.

In de loop van de dag werd de bus weggesleept door een grote geelkleurige sleepdienst auto. De Boslaan is weer vrij voor autoverkeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: