Ierse premier Micheal Martin verontschuldigt zich voor ernstige fouten in de jeugdzorg

Een langverwacht rapport heeft de schade blootgelegd die werd aangericht door Ierse tehuizen voor ongehuwde vrouwen en hun baby’s. De Ierse premier Micheal Martin bood woensdag 13 januari 2021 een verontschuldiging aan in het Ierse parlement. Volgens hem hebben jonge vrouwen en hun kinderen de afgelopen decennia een hoge prijs betaald voor “de perverse religieuze moraal” van Ierland. “We hadden een totaal verwrongen houding ten opzichte van seksualiteit en intimiteit. Jonge moeders en hun zonen en dochters betaalden hiervoor een vreselijke prijs”.

Hij sprak namens de staat en zei dat hij “diep, diep spijt heeft” van de misstanden die het rapport aan het licht heeft gebracht, en dat het land “diep berouw” voelt. Tegen de slachtoffers zei Martin: “Ieder van jullie is onberispelijk, jullie hebben allemaal zoveel beter verdiend”.

Overlevenden en zij die hen steunen demonstreren in Dublin. Foto Ed Carty

“Wij hebben het zelf gedaan. Wij hadden een totaal verwrongen houding ten opzichte van seksualiteit en intimiteit. Jonge moeders en hun zonen en dochters werden gedwongen een vreselijke prijs te betalen voor het disfunctioneren van de staat. Wij omarmden een perverse religieuze moraal en schadelijk toezicht. “De hele samenleving is er medeplichtig aan”.

EuroNews fragment

Hij riep de leiders van de katholieke kerk in het graafschappen op om hetzelfde te doen namens het bisdom, dat volgens hem “zich te slecht had gedragen”. Aan de bevindingen in het rapport voegt hij toe: “De staat heeft het laten gebeuren, het is niet christelijk”.

“Verontschuldigen is niet genoeg”

Op basis van de bevindingen van het rapport zegt Martin “verontschuldigen is niet genoeg”. Volgens hem “zal het parlement beoordeeld worden op de acties die het onderneemt na de onthullingen”. Hij belooft dat zijn regering gevolg zal geven aan alle aanbevelingen in het rapport.

Voorafgaand aan Martins toespraak uitte de leider van de Labour Party, Alan Kelly, bezorgdheid over de manier waarop informatie en opsporingswetgeving zullen worden aangepakt om slachtoffers en hun families te helpen. Hij zegt dat het “zeer zorgwekkend” is dat volgens een minister het parlement pas aan het einde van het jaar naar deze wetgeving gaat kijken. Volgens Kelly “verdient iedereen een eerdere behandeling”. Naar zijn mening moet de staat zich niet verontschuldigen, maar een datum afspreken met de overlevenden en hun vertegenwoordigers.

De sociaaldemocraat Teachtqa Dála (lid van de eerste kamer voor Cork South-West), attendeert de Premier dat de Ierse media hebben gemeld dat er plannen zijn om te bouwen op de plek van een voormalig moeder- en baby tehuis in Cork, waar naar verwachting enkele kinderen zijn begraven.

De Premier zegt dat er een “waardige opgraving” moet komen, net als op andere locaties na een onderzoek en een “correcte robuuste identificatie van de begrafenis van alle kinderen”. Hij heeft “grote zorgen” over het doorgaan van de bouw als dat niet gebeurt”.


Bert Kerkhof
schrijft over jeugdzorg en rechtsstaat

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: