Taalontwikkeling en nieuwe input voor lokaal bestuur

Niet ieder gescheiden kind dat in de jeugdzorg belandt, krijgt het stempel adhd. Er is ook het verlegen kind dat onvoldoende leert zich te uiten. Maar iedereen die voor één of meerdere NGO’s op het gebied van blijvend ouderschap een paper schrijft of blogt zal het eens zijn over het belang van taalontwikkeling.

Naar aanleiding van een artikel van Ivo Vrijkotte en Thijs van Tongeren op Facebook moeten we vaststellen dat een professionalisering van de non-gouvernementele organisatie CO2 in de rede ligt en distributie van kennis ten behoeve van het lokaal bestuur:

https://www.facebook.com/groups/CentrumOudersNederland/permalink/720031498546247/

Dat geldt ook voor het noorden en oosten van Nederland. Logopedie is een mooi vak en de column in het onafhankelijke Friesche Dagblad van oud-lector aan de Stenden Hogeschool te Leeuwarden Sieneke Goorhuis doet een voorzet voor een jongere generatie van deskundige professionals:

https://frieschdagblad.nl/2020/8/8/sieneke-goorhuis-kleuters-zijn-wezenlijk-anders

Kinderen onder alleenstaand ouderbewind komen vaak ernstig tekort door eenzijdige toekenning van verblijf en gezag aan een enkele ouder. Gevolg kan zijn dat het kind zijn complexe gevoelens jegens de verstoten ouder niet kan uitdrukken. Het wordt een puzzel waar hij of zij moeilijk of nooit uit komt. In de laatste aflevering van tv-programma Zomergast vertelt Jaap Goudsmit over zijn persoonlijke drang om te presteren in het vak van zijn vader die hij nooit goed leerde kennen, een medische specialist aan het Amsterdamse academische ziekenhuis. Die drang bracht hem in zijn carrière tot grote prestaties maar ook tot depressies. Van de meeste kinderen die opgroeien met een alleenstaande ouder en jeugdzorg, zijn prestaties onvoldoende in beeld en ziet men wél de vergrote kans op blijvende afhankelijkheid van de gemeentelijke bijstand en de wajong regeling.  

Een ijshockeyende president Loekasjenko. Foto: RTLnieuws

De Wit-Russische president kon decennialang weg komen met alleenstaand ouderbeleid omdat hij een geweldig ijshockyer is in een land waar dat de meest populaire sport is. In Nederland is voetbal de meest populaire sport en de meeste burgemeesters in de veiligheidsregio zijn daar minder bedreven in.

Loekasjenko

Het blijft belangrijk om de Nederlandse burgemeester te vertellen over financiële malversaties bij scheiding zoals de verkoop van de woning op onderhandse veiling, ruim onder de eigenlijke waarde. En de ongelijke kansen op een huurwoning voor de verstoten ouder. Over de financiële onder bewind stelling van NGO medewerkers en de plunderingen van hun rekeningen die dikwijls het gevolg daarvan is. En allerhande meer op het gebied van financiën en discriminatie van de presterende en/of geleerde ouder(s).

Maar in gemeenten waar sociale gemeenschap van gewone mensen de leus is die het hoogst in het vaandel wordt gedragen, kun je de brief het beste afsluiten met de duidelijke inzichten die er zijn op het gebied van de opvoedkunde: Alles wijst er op dat de uit de pan gerezen uitgaven van de gemeente aan jeugdzorg voor het koste wat kost op de been houden van alleenstaand ouderschap een taalvaardige en evenwichtige ontwikkeling van ons kind in de weg staan. En dat geldt niet alleen in Wit-Rusland.


Auteur Bert Kerkhof schrijft doorgaans over jeugdzorg en regionaal bestuur

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: