Rechtsstaat

De love en peace generatie is een toonbeeld van positiviteit. Toch heeft zij door de jaren moeten inboeten en werd verminderd serieus genomen. Waarom? Het is moeilijk om positief te blijven indien oud ijzer alsmaar beperkingen oplegt. De zwarte samenleving heeft geleden onder ketenen van slavernij. In het zuiden van de Verenigde Staten werden huizen in de brand gestoken.

In Nederland worden ouders veroordeeld ten faveure van binnenlandse kinderhandel. Huis en inboedel van gescheiden mensen worden onderhands verhandeld op besloten veilingen voor een fractie van de waarde. De belastingdienst heeft jarenlang oneigenlijke vorderingen opgelegd op basis van etnische afkomst en/of moderne opvattingen over de rol van man en vrouw. Nog steeds komen mensen om onder hoge alimentatieplichten en onnodig geweld.

Een meer gelijk speelveld is nodig opdat iedereen in gelijke mate tot welvaren en geluk kan komen. Het positieve van het werk als programmeur is het verzinnen van nieuwe programma’s. Maar het merendeel van het werk is het opsporen en verhelpen van fouten. Ook een medisch arts moet vanuit haar functie voortdurend ziektes onderkennen en genezen. Het positieve daarvan is dat de wereld er steeds beter van wordt (als de arts het goed doet). Positief zijn is mooi maar sluit niet de ogen voor het zieke, het kwade. Help anderen bij het bestrijden van maatschappelijke kwalen.

Op een Black Lives Matter demonstratie te Emmen onlangs waren meer dan tweehonderd mensen. Een bijeenkomst voor herkennen en ontmoeten. Een spreekster vroeg wie zich inzet voor de rechtsstaat. Rechtsstaat is geen vies woord, het bereiken en handhaven van orde is geen verkeerde bezigheid. Misdaden tegen de menselijkheid dienen opgespoord, daders voor de rechter gebracht. Twee mensen staken hun hand op, waaronder ondergetekende.


Auteur Bert Kerkhof schrijft over migratie, ongelijkheid, emancipatie en Emmen

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: