Passie gecondenseerd in hulpmiddelen

Er is en wordt gewerkt aan het bestrijden van het covid-19 virus. Maandenlang was het mantra: meer handen aan het bed van de topklinische zorg. Met mechanische krachten werd geprobeerd de longen op te pompen. Totdat duidelijk werd dat het onveilig is: wie na zo’n behandeling nog in leven is, blijft zitten met langdurige handicaps.

Noem het zelfmoord maar honderden oudjes besloten dat zij liever sterven in een hospice, omringd door naasten, dan in eenzaamheid op de intensive care. Hun moed en opoffering heeft de zorg doen kantelen. Uiteindelijk zijn het de eerste lijn en de ggd’s samen met 1200 medewerkers in de telefooncentrale te Utrecht die nu ons land veilig en gezond houden door middel van testen, naspeuren van contacten en geven van informatie aan het publiek.

Mensen die in laboratoria werken aan vaccins en andere medicijnen kan liefde niet worden ontzegt. Vaak jarenlang levend op een lening hebben zij er voor doorgeleerd. Terwijl het voor anderen elke week carnaval en seks was, bleven zij studeren op het perfecte medicijn dat kritische beoordeling kan doorstaan. Vergelijk gecondenseerde melk en melkpoeder van de Nederlandse zuivelindustrie, het heeft miljoenen baby’s in China gezondheid gegeven. Hoewel de Chinese boeren bonden liever hun eigen mestgeur hadden ingebracht, was het de passie van de medewerkers van FrieslandCampina die applaus verdient.

Farmacie is niet altijd slecht. Juist de covid-19 crisis heeft duidelijk gemaakt dat jarenlang te weinig aandacht was voor hulpmiddelen zoals testmaterialen, mondkapjes en beschermende kleding. De uitvinders van medicijnen tegen ebola en polio hadden onvoldoende tijd voor slimme marketingpraatjes. Maar verdienen vandaag de dag attentie in de sociale media. Hulde aan de producent van het remdesivir geneesmiddel dat het covid-19 ziek zijn met gemiddeld vier dagen bekort. Een ideaal medicijn voor werkende ouders. Werken aan- en in de hulpmiddelen-industrie is aan de orde.

Jeugdzorg

In de jeugdzorg zien we velen die graag een graantje meepikken in de zorg voor andermans kind. Er is talrijk arbeids-aanbod dat niets liever wil dan geld verdienen aan eenvoudige zorg. Part-time werk met gelijkgezinde collega’s en het mag van gemeenten en rijk die er op in spelen met uit de hand gelopen inkomensoverdrachten.

Het duurzame huwelijk, de ideale basis voor opvoeden, is voor velen niet een moeten van de wieg tot het graf maar een balans tussen trouw en liefde. Na jarenlange trouw kan een man een andere levenspartner zoeken en scheiden van de ex. Het is een periode waarin men kwetsbaar is. Vader verdient bescherming tegen de marktwerking in de zorg. Opdringerig misbruik maken van de situatie bedreigt het opvoeden, de gezondheid, de levenslust en vitaliteit juist ook van diegenen die in hun werk de wereld op hun nek hebben. Meer dan geld werkt liefde cultiverend.


Auteur Bert Kerkhof schrijft over gezondheidszorg, jeugdzorg en rechtsstaat

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: