Verbeteren van medische journalistiek

Het weer op volume komen van de economie zoals wij die hebben gekend, is afhankelijk gesteld van ziekenhuis capaciteit, met name de capaciteit op IC. Het is nog maar de vraag of een vaccin over 12 tot 18 maanden langer dan een jaar immuniteit zal geven. De resultaten met vaccinaties tegen virussen zijn wisselend. Voor de mazelen lukte het, na 100 jaren influenza is het (nog steeds) kwakkelen met de griep-prik.

Direct effect op ‘het plat maken van de curve’ heeft verandering van covar-19 behandeling. In de afgelopen week bijvoorbeeld, nadat overeenstemming kwam onder Nederlandse televisie-influencers over verbeteren van behandelen, daalde de bezetting van Nederlandse IC’s van 1297 (maandag) naar 1233 (vrijdag). Bron: stichting-nice.nl

De cijfers van NVIC en LCPS laten een zelfde trend zien

De macro-economische verwachting van het bruto nationaal product hangt direct af van de stand van covid-19 behandeling. Had in het verleden de medische journalistiek belang voor chronisch zieken en gehandicapten, nu is het veel breder en levensgroot voor iedereen. Daarnaast zijn sociale motieven voor kwaliteit in medische journalistiek: we willen dat mensen die de symptomen krijgen kunnen vertrouwen dat – als men het medicijn gebruikt – de symptomen niet zo erg zullen zijn en geen blijvend letsel resulteert.

Journalisten stellen zich ten doel het dienen van publieke belangen, waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Het gaat om mogelijke verbeteringen, het veroorzaken van impact. Fondsenwervers en durf-investeerders willen zekerheid over vooruitzichten en kansen. Om die reden verdient het Follow the Money artikel over de covar-19 ziekte en de rol van verbeteren van medische behandelingen een compliment. Én het vraagt om vervolg.

Auteur Bert Kerkhof schrijft over gezondheidszorg en publieke belangen

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: