Remdesivir

De Tjechische regering heeft op 17 maart 2020 het voortouw genomen met een voorlopig toestemmen voor negen maanden van remdesivir voor patiënten met bevestigde covid-19 status. In de beschikking is genoemd het gebruik in het ziekenhuis voor patiënten met een conditie voor long-ventilatie. Het document maakt hiermee de toepassing beschikbaar voor een meer nauwe groep dan de fabrikant bedoelt.

De fabrikant meldt gegevens uit laboratorium onderzoek: remdesivir remt viraal RNA-polymerase en heeft een breed werkingsspectrum tegen virussen waaronder sars. Klinisch onderzoek toont werkzaamheid aan bij profylactische toediening aan apen voorafgaand aan MERS-infectie. De werkzaamheid als therapeutische behandeling van gevorderd MERS is lager dan de profylaxe. Vermindering van virale replicatie is bevestigd en een afname van het aantal en de ernst van de ziektegerelateerde symptomen (voornamelijk de luchtwegen).

Op het moment kan de fabrikant nieuwe aanvragen voor zogenoemd ‘compassionate use’ niet bedienen. In samenspraak met nationale toelatings autoriteiten wereldwijd wordt nu gewerkt aan de overgang naar een meer uitgebreide levering. Daarbij wordt dringend verzocht om medewerking aan klinisch onderzoek. Op het moment zijn vier klinisch onderzoek programma’s.

Naarmate de crisis zich in omvang heeft gemanifesteerd, zijn de onderzoeksprogramma’s aangepast. Het Franse onderzoek (2020-000936-23) dat startte op 9 maart gaat uit van een gerandomiseerde proef waarin de veiligheid en effectiviteit vergeleken wordt met de alternatieven die de WHO heeft aanbevolen. Een soortgelijk onderzoek (NCT0492899) onder 400 patiënten startte op 6 maart. Het is een fase 3 studie waarin respectievelijk 5 dagen remdesivir en 10 dagen remdesivir wordt getest tegen een ‘gebruikelijke zorg-standaard’. Het NCT04292730 onderzoek met 600 patiënten lijkt hierop.

Het meest veelbelovend lijkt het Duitse onderzoek (NCT04280705) dat het gebruik test op patiënten met een mild stadium van covar-19. Gezien het klinisch onderzoek met apen heeft profylaxe de meeste kans op voorkomen van longschade. Daartoe is nodig dat de artsen in een vroegtijdig stadium het risico van longschade zo goed mogelijk voorspellen en daarnaar medicamenteus handelen.

Bericht van 19 maart 2020 in de Italiaanse krant Ansa:

‘We hebben de eerste echte genezing behandeld met het experimentele medicijn Remdesivir.’ Dit werd aangekondigd door het hoofd van de kliniek voor infectieziekten van het Policlinico San Martino in Genua, Matteo Bassetti, op het perspunt over de noodsituatie van het covar-19. De behandeling begon op 7 maart en de 79-jarige patiënt heeft al twee negatieve swabs gehad. ‘Hij zal spoedig terugkeren naar zijn huis in Lombardije en dit heeft ons genoeg jubelend gemaakt: de drug lijkt te werken. Er worden andere patiënten behandeld ‘, zei Bassetti.

Dit alles is vorige week gemeld aan een aantal Nederlandse leden van het Europarlement enerzijds vanwege de financiering van het geneesmiddel en anderzijds ten behoeve van het versoepelen van toelatingscriteria.


Auteur Bert Kerkhof schrijft over gezondheidszorg, opvoeden en publieke belangen

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: