Werkende mensen

De boodschap van John Kennedy aan Europa was: “Let’s communicate or die”. Vervolgens kreeg het “Kennis is macht” programma in Nederland bekendheid door ome Joop Den Uyl. De vaders in die tijd hadden geen garages om een bedrijf in te beginnen, de leenbanken deden niet mee. De pionier kreeg een plek op zolder boven de garage van de melkboer. Via verbinding met een 1200/75 baud modem lekten de beste ideeën naar Seattle. Geen Window op Nederland, een bescheiden dakraampje op Nederlandse achtertuinen.

Kairos trok zich weinig aan van de drek die jarenlang door de Amsterdamse grachtengordel stroomde met betrekking tot nieuwe techniek. Hij werd te zelden uitgenodigd voor een debat op een hippe locatie. De resultaten waren er dan ook naar: Tulip computers was geen lang leven beschoren. Philips verplaatste zijn succesvolle televisie fabriek naar Azië en stopte de productie van huishoudelijke producten in Heerenveen en Hoogeveen. Orange moest vluchten naar Frankrijk maar raakte ook daar aan lager wal. Nieuwe liedjes in de Nederlandse taal mochten niet helpen. TomTom en ASML konden groeien dankzij buitenlandse steun.

Wonen in een garage zonder stopcontact

De technisch geschoolde middenklasser is inmiddels niet meer afhankelijk van het Leger des heils en hoeft tussen 8 en 18 uur niet meer de straat op. In hotel, vakantiepark en appartement is een stopcontact en daarmee kan hij middels het internet in de crisissituatie méér dan slechts consument zijn en een volgende sars crisis afwachten.

De populaire columnist van de Volkskrant zit nu met de handen in het haar: twee weken voordat de doelgroep begint te roepen om toekomstscenario’s vanwege covar-19, heeft de NY Times over de crisis een grafisch model gepubliceerd. Lezers wereldwijd kunnen naar eigen inzicht een balk verslepen en daarmee verschillende opties en tijdschema’s vergelijken. De NY Times staat daarmee zeker niet machteloos. In feite genieten kranten steun van de economisch daklozen die deze week Den Haag terug op het spoor hebben gezet van noodfonds voor het getroffen Italië.

Het grote publiek vindt op het internet directe basale behoefte bevrediging: consumptie artikelen die aan huis worden afgeleverd, je tante knipt en plakt video met grap, de basisschool juf is nu op je eigen beeldscherm. Nooit eerder had een Titanic schip deze audiovisuele cocon. Het leidt af van niet bij je oma op bezoek kunnen terwijl ze ligt te sterven. De nieuwsprogramma’s over massale technische crematie en plastic zakken met gesteriliseerde erfgoederen worden in ruime mate en braaf bekeken en leveren weinig vragen op. Immers wij moeten goed luisteren naar de gecertificeerde deskundigen. Zij leidden ons eerder met streng toezicht op toelatingsprocedures voor geneesmiddelen die 15 jaren konden duren. Zero risk!

Wie is ziek en wie niet? Tot voor kort vonden de deskundigen aan het roer het niet nodig dit te testen. Wie ziek is luistert over het algemeen naar autoriteit. Binnen blijven is voor zieken een bekend advies en acceptabel. Een probaat middel om weer beter te worden. Om dit af te dwingen is geen enkelband nodig.

Veiligheid voor werkenden

Dit ligt anders voor werkende mensen. Zij letten onvoldoende op een lichte verhoging of pijntje. Ongerustheid over welzijn is dan op zijn plaats. Voor wie discipline een dagelijkse routine is, is zorg bijzonder. Dat naar hen wordt omgekeken vindt waardering, voor zover het de werklust niet te veel in de weg staat. Werkenden verdienen regelmatige tests op covid en koortsmeting aan de poort. Voor de eigen gezondheid en die van collega’s.

Voor genezen van het virus is nauwelijks farmacie. Paracetamol verzacht de pijn. Bovendien is ondersteuning voor het niet-behandelen: gemechaniseerde beademing in de terminale fase. Rode harten worden geplakt op de ramen voor de uitvoerders van dit programma. Geen wonder dat IC-medewerkers onzeker worden, geïrriteerd raken.

Interventie en farmacie

Hans Brinker wilde het anders en was noodgedwongen een solist. In publieke opinie is hier en daar nog kritiek op dijken. De Big Brother die op het internet de rapporten over behandelresultaten in China en Italië vindt over de middelen chloroquine en remdesivir, wijst de weg en wordt gehoord maar heeft daarmee in het gezagsgetrouwe Europa nog geen hoge kijkcijfers.

Reactie van de Volkskrant:  Het spijt ons uw bijdrage aan de rubriek Opinie & Debat niet te kunnen plaatsen. We zijn niet in staat om onze beslissing inhoudelijk toe te lichten. 


Lees ook één van je gratis Premium artikelen van het Brabants Dagblad: https://www.bd.nl/eindhoven/schoenmakerij-jos-heinemans-in-eindhoven-vakfanaat-in-een-garage~a0fef5f8/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: