Vliegtuig leveranties aan opkomende markten

English
Français

Boeing wordt de machinekamer van de Verenigde Staten genoemd. De vliegtuig industrie vertegenwoordigt 9 procent van waarde van de Dow Jones. Vliegtuigen zijn een belangrijk deel van de Amerikaanse export. Voor het wereldwijde vliegverkeer wordt een aanhoudende groei verwacht van 6 à 7 procent per jaar. Onlangs publiceerde Boeing een twintig jaren plan dat voorziet in 43 duizend vliegtuigen met een totale waarde van $6000 miljard.

Tussen vrijhandel en sanctie

Het aantal Aziaten dat vliegt zal toenemen met jaarlijks ongeveer 100 miljoen. 39 procent van de export zal zijn voor Azië, van China tot en met het Midden-Oosten. Vanwege de politiek van Donald Trump is de handel naar deze regio’s onderhevig aan risico.

Vanouds gaan presidenten van de Verenigde Staten mee naar handels tentoonstellingen over de hele wereld. Trump heeft daarbij een eigenzinnige taakopvatting. Bij het tot stand komen van het contract van Boeing met Rusland ter waarde van $11 miljard, verkondigde Donald sancties. Iran kocht voor $15 miljard vliegtuigen zowel van Boeing als van Airbus. Inmiddels is een verbod vanwege politiek uit Washington. Voor China staat $37 miljard op het spel en voor Turkije $11 miljard.

Orders grounded for Boeing and Airbus
De verkopen die op dit moment zijn geblokkeerd

Luchtvaart is van nature grensoverschrijdend en Boeing is een wereldspeler. Het concern heeft onlangs een contract gesloten over investering in een op te richten fabriek in China voor het afwerken van het type 737-max. Dit levert verschillende voordelen:

  1. Hogere productiecapaciteit waardoor meer en sneller geleverd wordt
  2. Vanwege het Chinese loonniveau zijn de kosten lager
  3. De vestiging maakt deel uit van een deal samen met de verkoop van $39 miljard aan vliegtuigen: een win-win situatie

Wanneer dit doorgaat geeft Boeing in China het nakijken aan Airbus.

Tijdens een spreekbeurt in South Carolina heeft Trump geprotesteerd tegen de vestiging: banen zouden verdwijnen uit de Verenigde Staten’. Desondanks handhaaft Ceo Dennis Muilenburg het plan. Het wereld bedrijf geeft op deze wijze weerwerk tegen nationalisme en handelsmuren. Onderdelen voor Boeing worden vervaardigd in verschillende landen. Zo komen landingsdeuren voor het nieuwe type 787 uit Korea, panelen uit China en verbindende elementen uit Italië.

De laatste twee decennia is een competitieslag tussen Boeing en het Franse Airbus. Elk Boeing vliegtuig kent een gelijkenis met een Airbus type:

BoeingAirbus
small size narrowA220
737-maxA320
mid size width777
787 dreamlinerA350
big size wide747 oval officeA380 whale

Fiscale maatregelen en andere regels onder de regering Trump bevorderen investeringen in innovatie. Het meest technologisch geavanceerde type van Boeing is gemaakt van carbon-fiber. De 787 dreamliner is 20 procent meer energie efficiënt. Vanwege middelgrote omvang en groot bereik, opent het toestel nieuwe routes tussen steden. De verbeterde atmosfeer en verlichting in de cabine leiden tot minder jetlag. Twee jaar geleden werd het toestel geïntroduceerd. Inmiddels zijn voor de dreamliner 1400 orders geplaatst. Boeing kan 12 toestellen per maand leveren. Airbus kwam met de A350 later op de markt en heeft 900 orders geboekt.

In zowel de 737 als de A320 is de romp vergroot opdat meer passagiers meekunnen. Bovendien zijn de tanks onder de vleugels geschikt gemaakt voor lange afstanden. In opkomende markten zijn de kleinere toestellen het meest populair. Boeing verhoogt de productie capaciteit van de 737-max van 47 naar 57 toestellen per maand.

Vanwege de snelle introductie van de 787 dreamliner alsmede de regionale spreiding van activiteiten ter voorkomen van handelsbelemmeringen, verdrievoudigde de beurskoers van Boeing in twee jaar tijd:

Boeing share price

Competitieve waarden en normen versus overeenstemming

ICT concerns hebben zich onderscheiden met betrouwbaar beleid wat betreft publieke belangen zoals gezondheidsbevorderingen (Microsoft), ontwikkeling van derde wereld (Google) en privacy (Apple). Deze drie groten in ICT hielden zich afzijdig van militaire opdrachten. Wereldbedrijven zijn van nature wars van tariefmuren opgelegd door nationale overheden. Zij werken aan een positief imago om met succes zaken te kunnen doen in alle werelddelen. De lat voor conformiteit met publieke belangen ligt hoger dan nationalistische eenheid in een enkel land. Gevraagd naar waarden en normen van Boeing zegt ceo Muilenburg dat hij elke dag betrokken is bij morele parameters: bevorderen van veiligheid, diversiteit, kwaliteit en excellentie.

Enige overeenstemming bestaat tussen luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigfabrikanten wat betreft het afzien van contracten met China Iran Rusland en Turkije. Iemand die succes heeft gehad vastgoedtransacties en aldus gekozen president is geworden, zou een door een wereldconcern zorgvuldig uitgezet meerjarenplan kunnen doorkruisen. Aanzienlijke groeimarkten staan op het spel. Volgens Euronews omvat het contract van het Franse Airbus met Iran 100 vliegtuigen, waarvan inmiddels drie zijn geleverd.

Vliegtuigfabrikant tussen staal industrie en vleesimport

Ze komen voort uit walsdraaierijen die in de 20e eeuw de motor waren van nationalistische oorlogsindustrie, maar de staalindustrie heeft zich ontwikkeld tot een moderne bedrijfstak met meerdere fabrieken in tal van landen. Stakeholders en ingenieurs dienen zich af te vragen of nationale tariefmuren en boycotten uiteindelijk het internationale bedrijfsbelang dienen en vooruitgang in de wereld. Daarnaast maakt publiek in vele verschillende democratieën een eigen beoordeling van veiligheid in Aziatische landen en het Midden-Oosten. Niet vanzelfsprekend komt dat overeen met een twitter van Trump.

De invoerheffingen op varkens- en rundvlees uit de Verenigde Staten waren met 24 procent altijd al hoog. Een importeur te Sjanghai is niet bereid tot het betalen van meer dan 50. De Amerikaanse producenten zullen hieronder lijden. Hij heeft nu alternatieven inkoop kanalen gevonden in Europa en Australië.

Ruimte een domein van oorlogsvoering

De wens van de Amerikaanse president om van de ruimte een domein van oorlogsvoering te maken heeft niet ieders steun. Nasa astronaut Scott Kelly meent dat veiligheid in de ruimte behartigt kan worden door de luchtmacht zoals dat nu gebeurt. De vorming van een ruimte-kracht zal slechts tot gevolg hebben dat andere landen dat ook gaan doen, aldus Kelly.

Het ziet er naar uit dat Boeing – aan de keukentafel met de Trump regering – China kan bevrijden van dreigende handels-beperking. Naast de voorgenomen expansie in China overweegt de Ceo van Boeing de vestiging van een ‘rotocraft support centre’ in Saoudi-Arabië. Het aantal banen aldaar zal groeien, deze week was een bloedige aanslag op een bus met schoolkinderen in Jemen.

Dennis zegt dat de helikopter activiteiten een lucratieve deal dichterbij brengen met het sjeikdom voor het vernieuwen van 22 vliegvelden de komende tien jaar. Het is goed dat Muilenburg voor de televisie heeft gesproken over normen en waarden.

Bert Kerkhof
Schrijft over industrie en doorgaans over rechtsstaat

Zie ook:

https://childinstress.com/2019/05/01/boeing-about-the-737-max-and-honesty/

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: