De komst van het Apple museum naar Westerbork

Vrijdag 15 juni sprak directeur Herinneringskamp Westerbork een column bij rtvDrenthe. Dirk Mulder uitte kritiek op de term ‘Hunebed Highway’ voor de ontwikkelingen rond de N34. Engels als voertaal gebruiken in het achtergebleven grensgebied in oost-Drenthe is inderdaad veel van het goede. Het Nedersaksisch als een uiting van hoogstaande Drentse cultuur is de laatste jaren vervangen door het Hoogsaksisch van de Hondsrug. Deze wende heeft weerklank, bijvoorbeeld in de dagelijkse weersvoorspellingen van de Drentse omroep. Het Valthermonds en het Tweede Exloërmonds en de presentatie kenmerken zich door een duidelijke uitspraak in tegenstelling tot binnensmonds houden. Kan dit als geboren randstedeling waarderen.

Denkend aan wat Emmen de laatste decennia tot ontwikkeling brengt, kom je op de spoorlijn naar Zwolle. Vele kinderen bezoeken de HBO-opleiding te Zwolle kortom het spoor geeft toekomst aan Emmen.

Ik studeerde geschiedenis van sociale economie te Utrecht, waar prof Yuri Brenner doceerde. Hij schreef en vertelde gedreven over de ontwikkeling van ons geldsysteem. Vertrouwensbanden binnen een in Europa etnische minderheidsgroepering waren daarbij cruciaal. De studie was aan de vooravond van een informatie revolutie. Jonge technici zochten aansluiting bij popmuzikanten in achterop gebleven regio’s. Parallel aan de muziek van de Amerikaanse groep The Doors – waarvan de bandleden ernstig aan de drugs waren – werd Windows de opvolger van IBM’s DOS bedrijfssysteem én tegelijk icoon van de blik van Cuby en de Blizzards op de maatschappij.

Gedurende de informatie revolutie konden allerlei scheve verhoudingen ontstaan. Op dezelfde manier als de golven van armoede die in de 19e eeuw de introductie van de stoommachine te weeg bracht in arbeiderswijken rond grote fabrieken. De scheve verhoudingen zijn tijdelijk maar verdwijnen slechts langzaam. Het beroep van ICT-er stond decennia lang in bepaalde kringen in een slechte reuk, zoals in het verleden de handelaar in krediet en bankpapier en zijn familie moest ondervinden. Nog steeds verblijft Julian Assange in gijzeling vanwege de openheid die Wikileaks bracht inzake een oorlog in Irak.

Net als destijds Joden vormen Chinezen in het westen een etnische minderheid. Samen met Zuid-Koreanen, Jappen, Maleisiërs en mensen uit Indonesië hebben zij de ICT elektronica gemaakt voor brede groepen in de samenleving. Intussen zullen weinigen in ons land dit willen en kunnen missen. Kritiek op het Chinese toeristen vanwege hun etniciteit is naar mening niet terecht, is dan niets geleerd van de Tweede Wereldoorlog?

De muziek Window of my eyes was tot steun na een razzia van de politie te Noordenveld in de woonbuurt De Norger Duinen. Publiceerde de videoclip van Harry Muskee op Kindindeknel.nl, de site die vaders hielp bij het grootbrengen van kinderen na scheiding. De razzia zou bedoeld zijn om illegale wietplantages op te sporen. De schade aangebracht aan een ruit is nog steeds niet vergoed.

Harry Muskee
Harry Muskee

De naderende gefaseerde verbreding van de verkeersweg N34 maakt visies wakker en lyriek. In dat kader is de de komst van het Apple museum een diamant voor de gehele collectie van musea op de Hondsrug.

Bert Kerkhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: