Zorg fraude

De Noordelijke rechtbank heeft inmiddels een zaak behandeld. De casus kwam eind 2014 aan het rollen na een publicatie in Dagblad van het Noorden over ‘PGB Zorg Appingedam’ over verdenking van fraude met geld dat was bedoeld voor tientallen hulpbehoevende klanten.

Het bureau werd geleid door een vrouw die aanvankelijk als thuiszorgmedewerkster werkte bij een stichting die zich namens gemeenten bezig hield met financiële dienstverlening en zorg. Nadat de stichting werd opgeheven begon ze een eigen bedrijf. In 2013 en 2014 stak ze persoonsgebonden budgetten (PGB) in eigen zak. Uiteindelijk deden 22 mensen aangifte.

Eind oktober 2015 rondde het OM het onderzoek af, de rechtszaak was pas in maart 2018. Inmiddels is uitspraak: de vrouw verduisterde ruim 83.000 euro. Dit geld moet ze terugbetalen. De rechters vinden het kwalijk dat de vrouw misbruik maakte van het vertrouwen dat in haar als professional was gesteld. Ze had te maken met kwetsbare mensen die zij zwaarder in de problemen bracht.

De inmiddels 45-jarige vrouw uit Appingedam moet als straf 480 uur werken. Doet ze dit niet, dan gaat ze alsnog acht maanden de cel in. De vrouw heeft inmiddels een baan en is begonnen met het terugbetalen van de schade. Bij een celstraf verliest de vrouw haar baan en stagneert het terugbetalen van de gedupeerden. Dit willen de rechters voorkomen. Daarnaast heeft de rechtbank haar een voorwaardelijke celstraf opgelegd van één jaar.

PGB fraude recht


Bert Kerkhof
schrijft over jeugdzorg, gezondheidszorg en rechtsstaat

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: