Stevige realiteitscheck nodig in het familierecht

Het vertrouwen van kinderrechters in twee ouders is onvoldoende en verdient herstel. Voor herstel van het vertrouwen van burgers in rechterlijke macht is een nieuw sociaal contract nodig dat uitgaat van twéé biologische ouders voor elk kind.

In het Parool van 2 november luiden kinderrechters de noodklok: de kwaliteit van gecertificeerde jeugdzorg instellingen schiet tekort. Kinderrechters kunnen geen wijs uit onderzoeksrapporten. Onafhankelijk onderzoek is er nauwelijks.

Maar niet de uitvoeringsproblemen binnen de organisatie van jeugdzorgbranche en rechtbank zouden centraal moeten staan, maar het doel.

Doel is het bereiken van brede welvaart voor kind en beide biologische ouders.

Foto: Ido Weijers

Er zijn onrealistische aannames rond zelfredzaamheid van medewerkers in de jeugdzorgbranche. Beslissingen in rechtbanken vallen ten prooi aan ondermaatsheid. Bovendien heeft het geen zin om het jeugdbeschermingsstelsel compleet op de schop te doen. Want de tekorten aan gekwalificeerd personeel worden daar immers niet door teniet gedaan, terwijl ze wél voor een substantieel deel de problemen veroorzaken waar de jeugdbescherming nu mee kampt.

Een harde les die te leren valt: de staat kan meestal niet het opvoeden door twee biologische ouders verbeteren. De spade moet dieper gestoken: brede welvaart is het doel om tot duurzame kwaliteit van opvoeden te komen. En beide biologische ouders leveren de brede welvaart die nodig is. Het doel wordt bereikt met ouders die hun kind(eren) in vrijheid opvoeden, zonder ondertoezichtstelling en/of uithuisplaatsing. Een stevige realiteitscheck is nodig op beleid, vanuit waardengedrevenheid. En een krachtiger balans tussen samenleving, politiek en rechtspraak.


Auteur Bert Kerkhof schrijft over jeugdzorg en publieke belangen

Waardeer dit blog

Dit artikel las je gratis. De moeite waard? Laat je waardering zien en draag €1 bij of een veelvoud daarvan. Via Paypal of creditcard.

€ 1,00

Lees ook:

Jeugdrechters slaan alarm: kinderen slachtoffer van systeem in crisis, Parool 2 nov 2021
https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2021/11/04/uitvoerbaar-beleid

Nieuwe bestuurscultuur begint bij herijking van het sociaal contract, SCP 4 nov 2021
https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2021/11/04/uitvoerbaar-beleid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: