Onderzoek slaap en actief leven

Het Californische FitBit is fabrikant van hartslag-horloges en een bijbehorende smartphone app. De apparatuur levert data op van miljoenen gebruikers. De Fitbit staf heeft hiermee onderzoek gedaan en publiceert deze week een blog waarin verschillende achtergronden van slapen worden belicht. Het gemiddelde aantal uren slaap is voor verschillende leeftijdsgroepen vrijwel gelijk. Dat ouder wordende mensen over het algemeen minder zouden slapen is dus een fabel.

Informatie en privacy

De laatste aflevering van het tv-programma Radar gaat onder meer over privacy. Techniek en de moderne tijd brengen nieuwe kansen en bedreigingen en nieuwe normen, de Europese general data protection regulation (GDPR).

Over die normen bestaan misverstanden. In het programma wordt genoemd een klacht dat bij de rijksdienst voor het wegverkeer geen informatie werd gegeven over een bedrijf ‘vanwege privacy‘. Aleid Wolfsen legt uit dat informatie geven juist de bedoeling is van het openbare register van de rijksdienst.

Ook FitBit heeft te maken met privacygevoelige informatie en dat vereist zorgvuldigheid. Anderzijds is het benutten van de geanonimiseerde gegevens voor interpretatie juist de bedoeling van de informatie maatschappij. Het levert waardevolle algemene informatie aan de gebruikers en kan dienen ter verdere verbetering van het product. Naar mening is het onderzoek en het blog van FitBit meer dan welkom.

Actief bewegen: wat is dat?

Vanouds leunen de GoogleFit en de FitBit app op meten van het aantal stappen per dag. Het komt omdat in vrijwel elke smartphone een acceleratie-sensor zit waarmee dit redelijk nauwkeurig te meten is. Sinds een aantal jaren bestaan polshorloges die de hartslag aan de smartphone doorgeven. Het levert informatie op over het aantal minuten per dag dat inspanning wordt verricht: een hartslag boven de 100. Het aantal minuten van inspanning verrichten komt beter overeen met wat gezond is en hoe je gezond ouder wordt. Volgens medische wetenschap.

Slaappatronen

De schrijvers hebben onderzocht hoe actief bewegen (meer dan 30 minuten per dag) samenhangt met slaappatronen. Daarbij blijken belangrijke verschillen tussen leeftijdsgroepen:

Het tijdstip waarop jongeren en ouderen naar bed gaan verschilt aanzienlijk. Jongeren gaan over het algemeen 39 minuten later naar bed dan oudere mensen.

De actieve Millennium generatie (18-35 jaar) slaapt per week 30 minuten minder en gaat dagelijks 13 minuten eerder naar bed dan minder actieve leeftijdsgenoten.

millennials-at-work-2018
Millennials op werkplek

De actieve GenX generatie (35-55 jaar) slaapt juist 21 minuten langer per week en gaat dagelijks 22 minuten eerder naar bed dan minder actieve leeftijdsgenoten.

De actieve Babyboomer generatie (55 jaar en ouder) slaapt slechts 9 minuten langer per week, nauwelijks langer dan minder actieve ouderen. Wél gaan ze dagelijks maar liefst 24 minuten eerder naar bed.

Voor alle leeftijdsgroepen geldt: dagelijks eerder naar bed hangt samen met een actiever leven. Wat betreft het aantal uren slaap is een diffuus beeld: actieve Millennials slapen aanzienlijk korter dan minder actieve leeftijdsgenoten. Actieve GenX-ers slapen luist langer dan minder actieve leeftijdsgenoten. De Babyboomers nemen een middenpositie in.

De gevonden verschillen in de gemiddelde duur van de slaap hebben te maken met ongelijke levenskansen. Actieve jonge mensen en doorstarters hebben meer moeite met het bereiken van een comfortabele positie in de maatschappij. De actieven die een betere positie willen, kiezen noodgedwongen voor een leven met minder slaap.

Bij oppervlakkige analyse zouden deze patronen niet tevoorschijn komen, immers de verschillen wat betreft uren slaap tussen actieven en minder actieven zouden tegen elkaar wegvallen indien getotaliseerd wordt over alle leeftijdsgroepen tegelijk. Kortom een uitstekend onderzoek van FitBit.

Te weinig slaap hangt samen met stress en/of overgewicht. Voor een ieder is aan te bevelen: op tijd en met regelmaat naar bed gaan.

Bert Kerkhof

Bron: https://blog.fitbit.com/how-do-your-sleep-habits-stack-up/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: