Stroomversnelling op Vaderdag in debat over migratie

Weinig andere thema’s brachten meer verdeeldheid in Nederland en Europa. Gebeurtenissen zoals in het Drentse Oranje hebben aan het denken gezet. Een enkele in het dorp overgebleven asielzoeker is enkele maanden geleden naar het AZC te Balk verhuisd met hulp vanuit het lokale Tuincentrum. Daarmee is het thema nog niet uit de lucht, het zoeken naar oplossingen gaat verder.

Schreef de afgelopen dagen naar oud-partij voorzitter Henk Nijhof naar aanleiding van het falen van zijn partij GroenLinks in de formatie onderhandelingen. Eerder was Henk twaalf jaar wethouder te Hengelo. De verwachting was dat pas in de loop van volgend jaar – na optredens in het theater van Enschede:

  1. van het Leids cabaret
  2. van Femke Halsema in de Kleine Willem zaal en
  3. met stevige grappen van Erik van Muiswinkel

verbeteringen wat betreft de GroenLinks opvatting over vluchtelingen opvang mogelijk zouden zijn.

Vandaag nu het motorblok van de formatie weekend verlof heeft, is voortgang te melden: De uitzending van Buitenhof zondag was een grote Vaderdag verrassing. Na een vlak optreden van Bert Koenders kwam een uitstekend debat met Thomas Spijkerboer, Jan van de Beek en Dorine Manson. Voorstellen werden gedaan die kunnen gaan leiden tot aanpassen van het vluchtelingenverdrag van 1951.

Op 17 april publiceerde het AD een interview van Wierd Duk met cultureel antropoloog en wiskundige Jan van de Beek. Cijfers laten zien: ten minste een aantal immigranten is minder goed inpasbaar in de NL arbeidsmarkt. Vandaag was de theorie aanmerkelijk verder gevorderd.

Theorie van werkende vluchtelingen opvang

Vluchtelingen zijn voor succes in hun leven min of meer gebonden aan taal en cultuur waarin zij zijn opgegroeid. Veronderstelling is dat immigranten beter af zijn wanneer zij in regio’s worden opgevangen die qua cultuur en taal meer het midden houden tussen het vlucht-land en de rijke westerse landen zoals Nederland.

Motivatie in intermediaire regio’s voor huisvesten van- en werk bieden aan vluchtelingen, is hoger indien westerse landen daarvoor betalen. Geld is universeel inzetbaar: de betalingen van westerse landen hebben in de intermediaire regio’s ++ gezien wat je daar ermee kunt kopen ++ zelfs grotere waarde dan in het land van herkomst.

Vanaf april 2016 betalen Europese landen €6 miljard aan Turkije voor asiel. De ervaring leert dat Turkije in elk geval méér Syrische vluchtelingen opvangt dan de 28 Europese landen bij elkaar. Deze cijfers tonen dat opvang in een intermediair land meer soelaas biedt dan opvang in het rijke Europa. Verondersteld wordt dat opvang in Turkije voor de vluchtelingen meer kansen geeft op tewerkstelling in het eigen beroep, dan in het geval van opvang in een westers land met een totaal andere cultuur. Er is te weinig management informatie over menswaardige kwaliteiten van de opvang in Turkije zoals:

  1. Adequate permanente huisvesting
  2. Inpassing in de arbeidsmarkt, betaald werk
  3. Een zelfstandig bestaan

Deze informatie is nodig ter verantwoording van de middelen die Europa ter beschikking stelt. Het opbouwen van een bestaan lukt – volgens een aantal waarnemers – vele vluchtelingen in Turkije. Een huisarts te Lampedusa ontkent dit. Hij rapporteert over een vluchteling die vanuit Turkije opnieuw is gevlucht naar Afrika en vandaar uit Italië tracht te bereiken per rubberboot. Zijn bericht bevestigt dat asiel in een intermediair land meer garantie biedt op een veiliger leven.

Een deal waarin een land geld betaalt aan een intermediair land voor opvang van vluchtelingen wordt ‘cascade hulp’ genoemd. De betalingen maken een humane opvang mogelijk.

Het vluchtelingenverdrag van 1951

Het oude vluchtelingen model voorziet in het verplaatsen van mensen over grotere afstanden naar een voor hen totaal vreemde cultuur. Een kritiek is dat vluchtelingen vervolgens levenslang in een geïsoleerd opvangkamp verblijven. De cijfers van het AD tonen bijstandsuitkeringen dus armoede en werkloosheid voor tenminste een deel van immigranten.

Het is nog te vroeg voor concluderen dat met het cascade model de inpassing van vluchtelingen in een intermediaire regio humaner is dan opvang in ons land. Te vroeg om te beslissen over het aangaan van de deal met andere landen. Een deal met Egypte en Tunesië is nog niet beproefd, meldt directeur vluchtelingen opvang Dorine Manson.

De problemen in de formatie konden ontstaan omdat in kringen van GroenLinks het idee bestaat dat achterstelling om sociaal-culturele reden in Afrika, bijvoorbeeld vanwege liefhebberij voor poly-amorie, directe hulp vereist rechtstreeks vanuit westerse beschavingen. In het cascade model helpen westerse beschavingen het intermediaire land met het opbouwen van de gewenste sociaal-culturele tolerantie en vrede. De ontwikkelingswerkers van het intermediaire land op hun beurt brengen de boodschap van tolerantie verder naar de binnenlanden van Afrika.

Bijvoorbeeld Nederlandse missionarissen zouden zich niet rechtstreeks contacten dienen verwerven met homoseksuelen in de Afrikaanse woestijn. Beter richten zij hun pijlen op de emancipatie van collega werkers homoseksuele ontwikkeling te Egypte. Deze op hun beurt vertalen de boodschap naar minder ontwikkelde gebiedsdelen. Op die manier is meer efficiëntie en effect van acties te verwachten.

Animation
Blauw gevederde bird kan verlichting brengen voor aardbewoner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: